A tejet és tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, majd lassú tűzön melegítjük, de nem forraljuk.
A vaníliarúd helyett használhatsz vanília kivonatot is, de a rúd intenzívebb ízt ad. A vaníliarúd héját ne dobd ki, tedd a cukortartóba, hogy vaníliás cukrot kapj.
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a meleg tejes keveréket, folyamatos keverés mellett. Ezt visszaöntjük a lábasba.
A tojássárgákat alaposan keverd ki a cukorral, hogy ne maradjanak darabosak. A meleg tejes keveréket lassan csorgasd hozzá, hogy a tojássárgák ne főjenek meg.
Alacsony hőfokon, állandó keverés mellett főzzük, míg a krém sűrűsödni kezd és bevonja a fakanalat. Ezután teljesen lehűtjük, majd fagylaltgépbe töltjük vagy kézzel fagyasztjuk, félóránként átkeverve.
Nagyon fontos, hogy alacsony hőfokon főzd a krémet, és folyamatosan keverd, mert könnyen leéghet. A krém akkor jó, ha bevonja a fakanalat, és ha húzol egy vonalat az ujjaddal a fakanálon, a vonal nem folyik össze azonnal.
A krémes fagylaltot formákba adagoljuk, és legalább 4-6 órára fagyasztóba tesszük, míg meg nem szilárdulnak.
Használhatsz speciális jégkrémformákat, de ha nincs, akkor kis poharakba vagy joghurtos dobozokba is töltheted. Fontos, hogy a formákat jól zárd le, hogy ne képződjön jégkristály a fagylalt tetején.
Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk a kókuszolajjal, majd hozzákeverjük a pirított, durvára vágott mandulát. A keveréket kissé visszahűtjük.
A kókuszolaj segít, hogy a csokoládé könnyebben olvadjon és szép fényes legyen. A mandulát pirítsd meg sütőben vagy serpenyőben, hogy intenzívebb legyen az íze.
A teljesen megfagyott jégkrémeket kivesszük a formából, és gyorsan belemártjuk a csokis-mandulás mázba. A bevonat azonnal megdermed. Tipp: használj keskeny, mély edényt.
A jégkrémeket nagyon gyorsan kell bemártani a csokoládéba, mert különben elolvadnak. Ha a csokoládé túl sűrű, adj hozzá még egy kevés kókuszolajat.
A kész jégkrémeket sütőpapíros tálcára tesszük, majd 10–15 percre visszatesszük a mélyhűtőbe, hogy a bevonat teljesen megszilárduljon. Tálalásig fagyasztva tároljuk.
A mélyhűtőben a csokoládé teljesen megszilárdul, és nem fog leolvadni a kezedben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.