A tejet és tejszínt öntsd egy lábasba, add hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét, majd melegítsd közepes lángon, de ne forrald fel.
Ha nincs vaníliarúd, használhatsz vanília kivonatot vagy vaníliás cukrot. A vanília aromája sokat hozzáad a fagylalt ízéhez.
A tojássárgákat keverd habosra a cukorral, majd óvatosan öntsd hozzá a meleg tejes keveréket folyamatos keverés mellett. Ezután az egészet öntsd vissza a lábasba.
A tojássárgákat addig keverd a cukorral, amíg a keverék világosabb színű és krémes állagú nem lesz. Ez segít a fagylaltnak a megfelelő textúra elérésében.
Főzd alacsony lángon sűrűsödésig, folyamatosan kevergetve, míg a krém bevonja a fakanalat. Ezután hűtsd le teljesen, majd tedd fagylaltgépbe, vagy fagyaszd le és 30 percenként keverd át, míg krémes lesz.
A krém akkor van kész, amikor a fakanál hátulját bevonja, és ha az ujjaddal húzol egy csíkot, az nem folyik össze azonnal. A hűtés fontos, mert a meleg krém nem fagy egyenletesen.
A kihűlt fagyialapot töltsd jégkrémformákba, majd fagyaszd legalább 4-6 órán át. Ez idő alatt teljesen megdermed, és könnyen bevonható lesz.
Ha nincs jégkrémformád, használhatsz kis poharakat vagy joghurtos dobozokat is. Fontos, hogy a formákat jól zárd le, hogy ne képződjön jégkristály a fagylalt tetején.
Az étcsokoládét gőz felett olvaszd meg a kókuszolajjal együtt, majd hagyd kissé visszahűlni, hogy ne legyen túl forró a bevonáshoz.
A kókuszolaj segít, hogy a csokoládé könnyebben olvadjon és szép fényes legyen. A csokoládét ne hevítsd túl, mert megéghet.
Vedd ki a megfagyott jégkrémeket a formából, és gyors mozdulattal mártsd bele az olvasztott csokoládéba. A bevonat szinte azonnal megköt. Tipp: használj mély, keskeny edényt a mártáshoz.
Ha a csokoládé túl sűrű, adj hozzá még egy kevés kókuszolajat. A jégkrémeket gyorsan kell bemártani, mert különben elolvadnak.
Helyezd a bevont jégkrémeket sütőpapírral bélelt tálcára, és fagyaszd további 10–15 percig, hogy a bevonat teljesen megszilárduljon. Tálalásig tartsd mélyhűtőben.
A mélyhűtőben a csokoládé teljesen megszilárdul, és nem fog leolvadni a kezedben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.