Egy nagyobb keverőtálban keverd össze a tejszínt, a sűrített tejet és a vanília kivonatot. Kézi habverővel dolgozd simára, amíg homogén állagot kapsz. TIPP: Ha hűtött alapanyagokkal dolgozol, gyorsabban eléri a kívánt krémes állagot.
Fontos, hogy a tejszín legalább 30%-os zsírtartalmú legyen, különben nem lesz elég krémes a végeredmény. A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliás cukrot is, de ebben az esetben csökkentsd a sűrített tej mennyiségét.
Öntsd a keveréket jégkrémformákba, és helyezd bele a fapálcikákat. Ügyelj arra, hogy a pálcikák pontosan középre kerüljenek. TIPP: Enyhén nyomd meg a formákat az asztalhoz, hogy eltűnjenek a buborékok a krémből.
Ha nincs jégkrémformád, használhatsz kis műanyag poharakat vagy joghurtos dobozokat is. A pálcikákat érdemes egy kicsit belenyomni a krémbe, hogy ne mozduljanak el a fagyasztás során.
Tedd a jégkrémeket fagyasztóba legalább 6 órára vagy éjszakára, amíg teljesen meg nem szilárdulnak. TIPP: Ne nyitogasd közben a fagyasztót, így egyenletesebben dermednek meg.
A fagyasztó legyen a lehető leghidegebb fokozaton. Ha van gyorsfagyasztó funkció, használd azt.
Olvaszd meg vízgőz felett az arany karamellás csokoládét, gyakori keverés mellett. Amikor teljesen megolvadt, tartsd melegen, de ne forrón. TIPP: A csokoládé ideális mártási hőmérséklete 30–32 °C.
A csokoládét alacsony lángon olvaszd, és figyelj, hogy ne érje víz. Ha túl sűrű a csokoládé, adhatsz hozzá egy kevés növényi olajat (pl. napraforgóolajat).
Vedd ki a jégkrémeket a formából, és egyenként mártsd bele a megolvadt csokoládéba. A hideg jégkrém hatására a bevonat gyorsan megszilárdul. TIPP: Tedd sütőpapírra a kész jégkrémeket, és rövid időre újra a fagyasztóba, hogy tökéletes legyen a külső réteg.
A mártás előtt a jégkrémeket hagyd egy kicsit szobahőmérsékleten, hogy ne legyen túl nagy a hőmérséklet-különbség a jégkrém és a csokoládé között, mert a csokoládé megrepedhet. A mártáshoz használhatsz magas falú poharat, hogy könnyebb legyen belemártani a jégkrémet.
Fogyasztás előtt hagyd 1-2 percig szobahőmérsékleten, hogy a textúrája optimális legyen. TIPP: Ha még különlegesebb élményt szeretnél, tálalhatod karamellszósszal – de csak tálaláskor, ne vond be vele a jégkrémet.
A karamellszósz helyett használhatsz más önteteket is, pl. csokoládészószt, gyümölcsszószt vagy mézet. Díszítheted aprított dióval, csokoládédarabokkal vagy gyümölcsökkel is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.