Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt és a cukrot, majd melegítsd alacsony hőfokon, amíg a cukor teljesen feloldódik.
Fontos, hogy alacsony hőfokon melegítsd, különben a tej leéghet.
Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat, majd fokozatosan adj hozzá egy kevés forró tejes keveréket, hogy temperáld a tojásokat.
A temperálás lényege, hogy a tojássárgáják ne főjenek meg a forró tejes keveréktől. Lassan, apránként adagold a forró folyadékot a tojásokhoz, miközben folyamatosan kevered.
A temperált tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc).
Fontos, hogy alacsony hőfokon főzd, és folyamatosan kevergesd, mert könnyen leéghet vagy összeugrik a tojás.
Vedd le a tűzről, add hozzá a vanília kivonatot és a mézet, majd hagyd teljesen kihűlni.
A vaníliát és a mézet azért adjuk csak a tűzről levéve, hogy az aromájuk ne párologjon el.
Öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.
A fagylaltgépet előhűtheted a használat előtt, hogy gyorsabban elkészüljön a fagylalt.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.
A gyakori keverés megakadályozza a nagy jégkristályok kialakulását, így a fagylalt krémesebb lesz.
Amikor a fagylalt teljesen megszilárdult (kb. 4-5 óra fagyasztás után), készítsd el a mézes ropogós réteget.
A mézes ropogós réteghez használj jó minőségű mézet, hogy igazán finom legyen. A ropogósság érdekében figyelj, hogy ne égesd meg a mézet a főzés során.
Egy lábosban melegítsd a mézet és a cukrot közepes hőfokon, amíg aranybarna karamellé válik.
Ne keverd túl sokat, mert a cukor kikristályosodhat. Ha van hőmérőd, a karamell ideális hőmérséklete 150-160°C.
Vedd le a tűzről, majd gyorsan keverd bele a szódabikarbónát, és hagyd, hogy a keverék felfusson. Öntsd egy sütőpapírral bélelt tálcára, és hagyd kihűlni.
A szódabikarbóna adja a mézes ropogós jellegzetes, lyukacsos állagát. Nagyon gyorsan kell dolgozni, mert a szódabikarbóna hatása hamar elmúlik.
Törd darabokra a megszilárdult mézes ropogóst, és keverd bele a fagylaltba.
Ne törd túl apróra a mézes ropogóst, hogy érezhető darabok maradjanak a fagylaltban.
Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett, majd keverd hozzá a kókuszolajat, hogy sima és folyós bevonatot kapj.
Ügyelj rá, hogy a vízgőz ne érje a csokoládét, mert kicsapódhat. A kókuszolaj segít abban, hogy a csokoládé könnyebben dermedjen és szép fényes legyen.
Mártsd bele a fagylaltgombócokat a csokoládéba, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tálcára, és helyezd vissza a fagyasztóba 10 percre, hogy a bevonat megdermedjen.
A fagylaltgombócok legyenek nagyon hidegek, hogy a csokoládé gyorsan megdermedjen rajtuk. Ha a csokoládé túl lassan dermed, lefolyhat a fagylaltról.
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy a csokoládé ne legyen túl kemény.
Ez segít abban, hogy a fagylalt könnyebben harapható legyen, és a csokoládé ízei is jobban érvényesüljenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.