Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt, a cukrot, a kakaóport és egy csipet sót. Melegítsd alacsony hőfokon, amíg a cukor teljesen feloldódik.
A kakaóport szitáld át, hogy ne legyen csomós, és könnyebben oldódjon a tejben.
Add hozzá az apróra tört étcsokoládét, majd kevergesd, amíg teljesen elolvad és sima állagot kap.
Minél jobb minőségű étcsokoládét használsz, annál finomabb lesz a fagylalt.
Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat, majd fokozatosan adj hozzá egy kevés forró csokoládés keveréket, hogy temperáld a tojásokat.
A temperálás megakadályozza, hogy a tojássárgája összeugorjon a forró folyadéktól.
A temperált tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc).
Legyél türelmes, és ne forrald fel a keveréket, mert a tojás összeugorhat.
Vedd le a tűzről, add hozzá a vanília kivonatot, majd hagyd teljesen kihűlni.
A vanília kivonatot a végén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.
Öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.
Ha nincs fagylaltgéped, tedd a keveréket egy fagyálló edénybe és óránként keverd meg villával, amíg el nem éri a kívánt állagot. Ez hosszabb időt vesz igénybe.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.
Minél gyakrabban kevered, annál krémesebb lesz a végeredmény.
Amikor a fagylalt teljesen megszilárdult (kb. 4-5 óra fagyasztás után), készítsd el az étcsokoládé bevonatot.
A csokoládébevonathoz használj magas kakaótartalmú étcsokoládét a még intenzívebb ízélményért. Olvasztásnál vigyázz, hogy ne égesd meg a csokoládét, használd a vízfürdő módszert.
Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett, majd keverd hozzá a kókuszolajat, hogy sima és folyós bevonatot kapj.
A kókuszolaj mennyiségével szabályozhatod a csokoládé bevonat keménységét. Ha vékonyabb, roppanósabb bevonatot szeretnél, kevesebb kókuszolajat használj.
Mártsd bele a fagylaltgombócokat a csokoládéba, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tálcára, és helyezd vissza a fagyasztóba 10 percre, hogy a bevonat megdermedjen.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a fagylaltgombócok leragadjanak a tálcára.
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy a csokoládé ne legyen túl kemény.
Ez segít kiemelni a csokoládé ízét és krémesebb állagot biztosít. Ne hagyd túl sokáig, különben megolvad!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.