Magyar mákos gombóc tálalva

Magyar mákos gombóc

A mákos gombóc igazi magyar klasszikus, amely sok családban a nagymama konyhájából ered. Eredetileg a szegények eledele volt, hiszen néhány egyszerű alapanyagból tápláló és ízletes ételt varázsoltak. A mák, mint a magyar gasztronómia egyik ikonikus hozzávalója, ünnepi és hétköznapi ételekben is gyakran szerepelt. A mákos gombóc nemcsak édesség, hanem egy kis nosztalgia is: minden falat egy emlék a gyerekkorból. A tészta krumplialapja selymes és laktató, míg a mákos cukor gazdag ízt ad. A vajon pirított morzsa még egy kis extra textúrát csempész bele. Ez a fogás ideális ebéd utáni desszertként, de akár egy tartalmasabb édes vacsoraként is megállja a helyét. A legfinomabb frissen, amikor még gőzölög a mákos-cukros burok.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
200 g Liszt
1 db Tojás
1 tk.
150 g Darál mák
3 ek. Porcukor
30 g Vaj
100 g Zsemlemorzsa

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a burgonyát, főzd meg sós vízben, majd szűrd le és törd össze krumplinyomóval. Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt a tésztához kevered. Tipp: a forró burgonya túl lágy tésztát eredményezne.

    A burgonyát érdemes még melegen áttörni, mert akkor könnyebben megy. Ha nincs krumplinyomód, akkor villával is összetörheted, de figyelj, hogy ne maradjanak benne nagy darabok.

    2

    A kihűlt krumplihoz add hozzá a tojást, sót és lisztet. Gyúrd össze, amíg egy jól formázható, közepesen lágy tésztát kapsz. Tipp: ha ragad, adj hozzá kevés lisztet, de óvatosan, mert túl kemény is lehet.

    A tészta állaga nagyon fontos. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény. A lisztet fokozatosan adagold, hogy elkerüld a túl kemény tésztát. A tésztát ne gyúrd túl sokáig, mert akkor rágós lesz.

    3

    Formázz diónyi gombócokat a tésztából. Forralj bő sós vizet, és óvatosan helyezd bele a gombócokat. Főzd őket, amíg felúsznak a felszínre, ez kb. 8-10 perc. Tipp: ne keverd intenzíven, nehogy megsérüljenek.

    A gombócok formázásánál lisztezd be a kezed, hogy ne ragadjon a tészta. A víznek forrnia kell, amikor beleteszed a gombócokat. Ha feljöttek a felszínre, még főzd őket 1-2 percig, hogy biztosan megfőjenek.

    4

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a zsemlemorzsát aranybarnára. Tipp: a morzsát folyamatosan keverd, hogy ne égjen meg, így kellemesen ropogós lesz.

    A zsemlemorzsát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg. Ha van otthon, akkor a vajhoz adhatsz egy kiskanál mézet is, ami még finomabbá teszi a morzsát.

    5

    A főtt, lecsöpögtetett gombócokat forgasd bele a morzsába, hogy minden oldalukat bevonja. Ezután szórd meg a darált mák és porcukor keverékével. Tipp: frissen őrölt mákkal a legaromásabb.

    A mákot közvetlenül tálalás előtt őröld meg, mert akkor a legintenzívebb az íze. A mák és a porcukor aránya ízlés szerint változtatható.

    6

    Tálaláskor még hintsd meg kevés porcukorral a tetejüket, és kínáld melegen. Tipp: egy kevés citromhéj a mákhoz keverve még intenzívebb ízt ad.

    A gombócokat melegen tálald, mert akkor a legfinomabb. Kínálhatsz melléjük egy kis tejfölt is.