Mákos fánk tálalva

Mákos fánk

A mákos fánk egy hagyományos finomság, amely a gazdag mák ízét ötvözi a puha, aranybarna tésztával. A mák enyhén diós aromája és ropogós textúrája különleges élményt nyújt, amit a reszelt citromhéj frissessége tovább fokoz. Ez a fánk kiváló választás egy hideg téli délutánra vagy egy különleges alkalomra!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
100 g Mák
50 g Porcukor
1 db Citromhéj
500 ml Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a mákot. Reszeld bele a citromhéjat, amely frissességet ad a tésztának.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen, és könnyebben összeálljon a többi hozzávalóval.

    3

    Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A vaj ne legyen túl forró, mert az is elpusztíthatja az élesztőt. Langyosra hűtsd.

    4

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet.

    5

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), vagy egy meleg radiátor közelében.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok kiszáradhatnak sütés közben.

    7

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelés fontos, hogy a fánkok szép magasak és könnyűek legyenek.

    8

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Az olaj hőmérsékletét érdemes ételhőmérővel ellenőrizni. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, megégnek.

    9

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne tedd túl a serpenyőt, mert az lehűti az olajat és a fánkok nem sülnek át egyenletesen.

    10

    Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, és szórd meg extra darált mákkal a tökéletes befejezéshez.

    A porcukor szitálása egyenletesebb bevonatot eredményez.

    11

    Tálald frissen, hogy a mákos íz és a puha fánk tökéletes harmóniában érvényesüljön.

    A frissen sült fánkok a legfinomabbak, de ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.