Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a mákot. Reszeld bele a citromhéjat, amely frissességet ad a tésztának.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen, és könnyebben összeálljon a többi hozzávalóval.
Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vaj ne legyen túl forró, mert az is elpusztíthatja az élesztőt. Langyosra hűtsd.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), vagy egy meleg radiátor közelében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok kiszáradhatnak sütés közben.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelés fontos, hogy a fánkok szép magasak és könnyűek legyenek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét érdemes ételhőmérővel ellenőrizni. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, megégnek.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne tedd túl a serpenyőt, mert az lehűti az olajat és a fánkok nem sülnek át egyenletesen.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, és szórd meg extra darált mákkal a tökéletes befejezéshez.
A porcukor szitálása egyenletesebb bevonatot eredményez.
Tálald frissen, hogy a mákos íz és a puha fánk tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A frissen sült fánkok a legfinomabbak, de ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.