A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy teáskanál cukrot és kevés lisztet, majd fedd le, és hagyd felfutni meleg helyen kb. 10 perc alatt. TIPP: Ne legyen túl forró a tej, mert megölheti az élesztőt.
A tej hőmérsékletét ellenőrizd az ujjaddal. Ha kellemesen meleg, de nem forró, akkor jó. A felfutáshoz tegyél egy csipet sót is az élesztőhöz, ez segíti a munkáját.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Ez adja meg a stollen tésztájának aromás alapját.
Használj jó minőségű, friss citromot a legjobb ízélményért. A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy egyenletesen oszlanak el az ízek.
Add hozzá a felfutott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Gyúrd össze a tésztát sima, kissé lágy, de nem ragadós állagúra. Ha szükséges, adj hozzá még kevés lisztet.
A vajat ne legyen túl forró, amikor hozzáadod a tésztához. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
Takard le a tésztát és keleszd meleg helyen 45-60 percig, amíg a duplájára nő. TIPP: A legjobb kelési hőmérséklet kb. 25-30 °C.
A tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával vagy folpackkal is. A keléshez tedd a tálat a sütőbe, amelyet előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltad.
Közben készítsd el a mákos tölteléket: keverd össze a darált mákot a mézzel és a meggyel vagy meggylekvárral. Az állaga legyen sűrű, de jól kenhető.
A mákot pirítsd meg száraz serpenyőben, mielőtt ledarálnád, így intenzívebb lesz az íze. Ha friss meggyet használsz, csepegtesd le alaposan, hogy ne áztassa el a tésztát.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki téglalap alakúra. Kend meg a mákos-meggyes töltelékkel úgy, hogy a szélén 1-1 cm üresen maradjon.
A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne szakadjon el. A tölteléket egyenletesen kend el a tésztán.
Hajtsd félbe a tésztát hosszában, úgy, hogy az egyik oldal kissé túllógjon – ez a klasszikus stollen formázás.
A hajtásnál óvatosan dolgozz, hogy a töltelék ne folyjon ki. A túllógó rész adja a stollen jellegzetes formáját.
Tedd a stollent sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és hagyd pihenni még 15 percet. Eközben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A pihentetés segít, hogy a stollen egyenletesebben süljön meg. A sütőt légkeverés nélkül melegítsd elő.
Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ha a teteje túl gyorsan sül, fedd le sütőpapírral.
A stollent tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e. Ha a tűre nem ragad tészta, akkor kész.
Hagyd langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral. TIPP: Szitával szórd, így szép egyenletes lesz a réteg.
A porcukrot keverd össze egy kevés vaníliás cukorral, így még finomabb lesz. A stollent tárold légmentesen, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.