Frissen sült mákos rétes ropogós tésztával, szeletekre vágva, porcukorral meghintve.

Mákos rétes

A Mákos rétes egy hagyományos magyar édesség, amely az édes tészta és a gazdag mákos töltelék tökéletes kombinációját kínálja. A rétes tésztája vékony és ropogós, míg a mák töltelék gazdag és ínycsiklandó. A mákos rétes nemcsak finom, hanem egy igazi magyar klasszikus, amelyet szinte minden családi étkezéshez készítenek.

A rétes tészta elkészítése igazi mesterség, de a végeredmény mindent megér. Egy falat mákos rétes és máris egy teljesen más világban érezhetjük magunkat. A sütés során a tészta finoman megsül, és a mák édes aromája minden falatban érződik.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
6 db Réteslap
200 g Darált mák
100 g Cukor
150 ml Tej
1 tk. Vaníliás cukor
1 db Citromhéj
50 g Zsemlemorzsa
50 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd fel a tejet, és keverd bele a cukrot, vaníliás cukrot és a darált mákot.

    A tej ne legyen forró, csak meleg, hogy a mák íze jobban kioldódjon. Használj jó minőségű, friss darált mákot a legjobb ízélményért.

    2

    Add hozzá a reszelt citromhéjat, és keverd simára a mákos tölteléket.

    A citromhéjat csak a sárga részéből reszeld, a fehér része keserű lehet.

    3

    A réteslapokat terítsd ki, és kend meg olvasztott vajjal. Szórj rá zsemlemorzsát, majd halmozd rá a mákos tölteléket.

    A vajat ne spórold, ettől lesz finom omlós a rétes. A zsemlemorzsa felszívja a nedvességet, így nem ázik el a tészta.

    4

    Óvatosan tekerd fel a réteslapokat, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A feltekerésnél figyelj, hogy ne szorítsd túl a tölteléket, mert akkor a tészta elszakadhat.

    5

    A rétes tetejét kend meg olvasztott vajjal, és süsd 180°C-on aranybarnára, kb. 30-35 perc alatt.

    Sütés közben figyelj rá, ha nagyon barnulna a teteje, takard le alufóliával.

    6

    Tálalás előtt hagyd kihűlni, majd porcukorral szórd meg.

    Langyosan a legfinomabb, de teljesen kihűlve könnyebben szeletelhető.