Mákos-vaníliás Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Mákos-vaníliás Stollen

A Stollen eredete a 15. századi Németországba vezethető vissza, ahol vaj nélküli böjti kenyérként indult, majd a „vajengedéllyel” gazdag, édes ünnepi kaláccsá vált. A mákos-vaníliás változat egy igazi kulturális fúzió: a magyar karácsonyi klasszikus – a mákos bejgli – és a német stollen találkozása. A mák töltelék selymes vaníliával keverve különleges aromát ad ennek a süteménynek, ami így egyszerre nosztalgikus és újító. Ajánlott ünnepi reggelikhez, ajándékcsomagokba, vagy egy meleg tea mellé a hideg téli estéken. Tipp: fűszeresebb változathoz egy csipet fahéj is jól illik a mákos töltelékbe.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 20 perc
3280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
200 ml Meleg tej
100 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
150 g Őrölt mák
100 ml Tej (a mákos töltelékhez)
1 db Vaníliarúd
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld a lisztet egy tálba, keverd hozzá a száraz élesztőt és a cukor felét. Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást, majd gyúrd sima, kissé lágy tésztává. Fedd le, és hagyd kelni meleg helyen 1 óráig.

    A tészta akkor jó, ha a tál oldalától elválik és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a stollen tésztája nem lehet kemény.

    2

    Közben készítsd el a mákos tölteléket: forrald fel a tejet a cukor másik felével és a vaníliarúd kikapart magjaival. Add hozzá az őrölt mákot, keverd simára, majd hagyd teljesen kihűlni. Tipp: ha sűrűbb tölteléket szeretnél, adj hozzá kevés zsemlemorzsát.

    A mákos tölteléket érdemes előző nap elkészíteni, hogy az ízek jobban összeérjenek és a mák megszívja magát.

    3

    A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki ovális formára. Kend meg a kihűlt mákos-vaníliás töltelékkel, majd hajtsd vissza hosszában az egyik szélét a másikra.

    A tölteléket egyenletesen kend el a tésztán, de a széleken hagyj szabadon egy kis helyet, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    4

    Tedd a formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és pihentesd még 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).

    A pihentetés segít, hogy a stollen sütés közben egyenletesebben keljen meg.

    5

    Süsd 35–40 percig, amíg szép aranybarna színt kap. Ha szükséges, a sütés vége felé takard le, hogy ne égjen meg.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá. Ha a teteje nagyon barnul, de a belseje még nyers, takard le alufóliával.

    6

    Hagyd teljesen kihűlni, majd szórd meg porcukorral. Tipp: hűvös helyen tárolva 3–4 nap múlva a legfinomabb, amikor a tészta és a töltelék ízei jól összeérnek.

    A porcukrot vastagon szórd rá, mert ez védi a stollent a kiszáradástól és szép, ünnepi külsőt kölcsönöz neki.