Manakish za’atar fűszeres olajjal, ropogós és friss

Manakish za’atar

A manakish egy hagyományos libanoni étel, amelyet gyakran reggelire fogyasztanak. A tészta lédús, puha, és a fűszeres olajjal való megkenés adja meg a jellegzetes ízt. Az étel az egyszerű, de ínycsiklandó fűszerek, mint a za’atar és a tahin kombinációja révén a közel-keleti konyha egyik ékkövévé vált. A manakish különösen finom, ha frissen készítjük, és tálalás előtt az olajjal gazdagon megkenjük.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 30 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt
10 g Friss élesztő
150 ml Víz
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
2 ek. Za’atar fűszerkeverék
1 tk. Friss citromlé
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Tahin

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a sót, majd a víz felét apránként hozzáöntjük és elkezdjük összedolgozni.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, hogy az élesztő aktiválódjon, de ne legyen túl forró, mert akkor megöli az élesztőt.

    2

    A tésztát jól kidolgozzuk, hogy sima és rugalmas legyen, majd letakarjuk és hagyjuk 1 órán át kelni.

    Ha nincs elég meleg a kelesztéshez, egy meleg törölközővel letakarva és a sütőben egy kis edény vízzel segíthetünk gyorsabban kelni a tésztának.

    3

    Míg a tészta kel, készítsük el a za’atar fűszerkeveréket: keverjük össze az olívaolajat, a tahint, a citromlevet, a zúzott fokhagymát és a za’atar fűszerkeveréket.

    A tahin hozzáadásával egy krémesebb textúrájú fűszeres olajat kapunk, amely gazdagítja a manakish ízét.

    4

    Miután a tészta megkelt, osszuk fel 4 egyenlő részre és formázzunk belőlük kisebb korongokat.

    A tésztát nyújtsuk vékonyra, hogy a manakish igazán ropogós legyen, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl vékony, mert akkor törékeny lesz.

    5

    A korongokat egy sütőpapíros tepsire helyezzük, és a fűszeres olajjal gazdagon megkenjük őket.

    Ne spóroljunk a fűszerkeverékkel, hiszen ez adja a manakish jellegzetes ízét.

    6

    Süssük a manakisht 220°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig, amíg szép aranybarna és ropogós lesz.

    Ha a manakish szélei gyorsan pirulnak, de a közepe még nem sült meg teljesen, érdemes egy kis fóliával letakarni, hogy egyenletesen átsüljön.

    7

    A kész manakisht frissen, melegen tálaljuk, akár egy kis joghurttal vagy friss salátával.

    A manakish önálló ételként is tökéletes, de kísérhetjük friss paradicsomsalátával vagy hummusszal is.