Mandulás naan kenyér tálalva

Mandulás naan

Ez a mandulás naan recept egy különleges fúziója az indiai laposkenyérnek és az európai magvas kenyerek világának. A pirított mandula gazdag íze és ropogós textúrája egyedivé teszi ezt a verziót. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint a frissen sült mandulás naan meleg, illatos fogása az asztalon. Ahogy a vaj elolvad a ropogós mandulán, az egész konyhát megtölti a pörkölt diófélék finom aromája. Technikai tipp: a mandulát ne égesd meg, csak világos aranybarnára pirítsd, mert különben keserű lesz. A tésztát érdemes vékonyra nyújtani, hogy egyenletesen átsüljön. Ez a naan remek választás reggelire, délutáni snackként, de akár desszertként is, ha egy kevés mézet vagy juharszirupot csepegtetsz rá.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1340 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
5 g Cukor
5 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
60 g Szeletelt mandula
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Mérd ki az összes hozzávalót. A szeletelt mandulát enyhén pirítsd meg egy száraz serpenyőben, amíg aranybarna nem lesz, majd tedd félre hűlni.

    A mandula pirítása kiemeli az ízét és ropogósabbá teszi.

    2

    Keverőtálban vegyítsd a lisztet, élesztőt, cukrot és sót. Ez az alapkeverék fogja megadni a naan szerkezetét.

    Használj jó minőségű élesztőt a legjobb eredmény eléréséhez.

    3

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat. Keverd össze fakanállal, majd kézzel dolgozd össze, míg tésztát kapsz.

    A joghurt puhábbá és rugalmasabbá teszi a tésztát.

    4

    Gyúrd 10 percig, amíg a tészta sima, rugalmas lesz. Tipp: ha ragad, kis lisztet adhatsz hozzá, de ne szárítsd ki.

    A megfelelő gyúrás elengedhetetlen a jó állagú naanhoz.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 óráig, míg duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő vagy egy napos ablakpárkány.

    6

    Ha megkelt, oszd 6 részre, formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd ki ovális alakúra, kb. 0,5 cm vastagra.

    Lisztezd be a felületet, hogy a tészta ne ragadjon.

    7

    Szórd meg a kinyújtott naanok tetejét a pirított mandulával, és finoman nyomkodd bele a tésztába, hogy ne potyogjon le sütés közben.

    A mandulát sütés előtt érdemes rányomkodni, hogy ne égjen meg.

    8

    Forrósíts fel egy vastag falú serpenyőt. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg barna foltok jelennek meg, és a tészta kissé felfúvódik.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a naan gyorsan megsüljön és ne száradjon ki.

    9

    Amikor elkészült, még melegen kend meg olvasztott vajjal. A vajas mandulás felület kellemes roppanós textúrát ad.

    A vaj még gazdagabbá teszi az ízét és fényesebb külsőt kölcsönöz a naannak.

    10

    Tálald frissen, melegen – önmagában vagy akár édes mártogatós mellé is kiváló.

    A naan önmagában is finom, de kínálhatsz hozzá joghurtos mártogatóst, chutney-t vagy akár mézet is.