Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.
Fontos, hogy a száraz hozzávalókat alaposan elkeverd, mielőtt a nedveseket hozzáadnád, hogy az élesztő egyenletesen oszoljon el.
Add hozzá a meleg tejet, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.
A tej ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt. A langyos hőmérséklet az ideális.
Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.
A vajat lassan adagold, hogy a tészta megfelelően felszívja. A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie, de nem ragacsosnak.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg alacsony hőfokon (kb. 50°C-on) felmelegítettél, majd kikapcsoltál.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy kiszúróval vágj belőle köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok nem lesznek elég puhák. A kiszúrt tésztadarabokat is pihentesd 10-15 percig sütés előtt.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Ha nincs hőmérőd, figyelj, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, a fánkok megszívják magukat olajjal.
Süsd a fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek. Ne zsúfold tele az edényt, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen.
A fánkokat óvatosan forgasd meg, hogy ne sérüljenek meg. Ha túl sok fánkot teszel egyszerre az olajba, az lehűti az olajat, és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.
A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd teljesen kihűlni.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok nem lesznek túl zsírosak.
Egy tálban keverd össze a porcukrot és a juharszirupot, hogy egy sűrű mázat kapj.
A máz sűrűségét a porcukor mennyiségével szabályozhatod. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés juharszirupot; ha túl híg, adj hozzá több porcukrot.
Mártsd bele a kihűlt fánkok tetejét a juharszirupos mázba, majd hagyd megszáradni néhány percig.
A mázba mártás előtt győződj meg róla, hogy a fánkok teljesen kihűltek, különben a máz leolvad.
Tálald frissen, és élvezd a puha, juharszirupos fánkok mennyei ízét!
A frissen sült fánkok a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetők.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.