Maple Doughnut tálalva juharszirupos mázzal

Maple Doughnut

A Maple Doughnut az egyik legismertebb és legkedveltebb fánk Észak-Amerikában, különösen Kanadában, ahol a juharszirup a nemzeti gasztronómia szerves része. A klasszikus édes, puha tészta tökéletes párost alkot a gazdag, karamellás juharszirupos mázzal, amely minden falatot még finomabbá tesz. A 20. század elején kezdték el népszerűsíteni az amerikai és kanadai pékségekben, és azóta is elengedhetetlen édesség maradt. Ha szereted az egyszerű, de mégis különleges desszerteket, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 1 óra 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 20 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
80 g Kristálycukor
7 g Száraz élesztő
1 csipet
250 ml Meleg tej
2 db Tojás
50 g Vaj
1 tk. Vaníliakivonat
120 ml Juharszirup
150 g Porcukor
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.

    Fontos, hogy a száraz hozzávalókat alaposan elkeverd, mielőtt a nedveseket hozzáadnád, hogy az élesztő egyenletesen oszoljon el.

    2

    Add hozzá a meleg tejet, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt. A langyos hőmérséklet az ideális.

    3

    Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A vajat lassan adagold, hogy a tészta megfelelően felszívja. A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie, de nem ragacsosnak.

    4

    Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg alacsony hőfokon (kb. 50°C-on) felmelegítettél, majd kikapcsoltál.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy kiszúróval vágj belőle köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánkok nem lesznek elég puhák. A kiszúrt tésztadarabokat is pihentesd 10-15 percig sütés előtt.

    6

    Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.

    Ha nincs hőmérőd, figyelj, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha túl hideg, a fánkok megszívják magukat olajjal.

    7

    Süsd a fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek. Ne zsúfold tele az edényt, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen.

    A fánkokat óvatosan forgasd meg, hogy ne sérüljenek meg. Ha túl sok fánkot teszel egyszerre az olajba, az lehűti az olajat, és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.

    8

    A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd teljesen kihűlni.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok nem lesznek túl zsírosak.

    9

    Egy tálban keverd össze a porcukrot és a juharszirupot, hogy egy sűrű mázat kapj.

    A máz sűrűségét a porcukor mennyiségével szabályozhatod. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés juharszirupot; ha túl híg, adj hozzá több porcukrot.

    10

    Mártsd bele a kihűlt fánkok tetejét a juharszirupos mázba, majd hagyd megszáradni néhány percig.

    A mázba mártás előtt győződj meg róla, hogy a fánkok teljesen kihűltek, különben a máz leolvad.

    11

    Tálald frissen, és élvezd a puha, juharszirupos fánkok mennyei ízét!

    A frissen sült fánkok a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban tárolva másnap is élvezhetők.