Marcipán fagylalt tálalva

Marcipán fagylalt

A marcipán fagylalt egy igazán különleges desszert, amely a mandula szerelmeseinek egyik kedvence. A marcipán eredetileg a Közel-Keletről származik, és a középkorban vált népszerűvé Európában, különösen Németországban és Magyarországon. Ezt a fagylaltot otthon is könnyen elkészítheted, és a krémes állagát a tejszín és a tojássárgája adja. Ha még intenzívebb ízélményre vágysz, próbáld meg pirított manduladarabokkal megszórni a tetejét! Ideális választás nyári napokra, vagy bármilyen alkalomra, amikor valami igazán különleges desszertre vágysz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 ml Tej
250 ml Tejszín
200 g Marcipán
3 db Tojássárgája
80 g Kristálycukor
5 ml Vaníliakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marcipánt vágd apró darabokra, hogy könnyebben olvadjon fel a keverékben.

    Ha a marcipán nagyon kemény, tedd rövid időre a mikrohullámú sütőbe, hogy megpuhuljon.

    2

    Egy közepes lábosban keverd össze a tejet és a tejszínt, majd lassú tűzön kezdd el melegíteni, de ne forrald fel.

    A magas zsírtartalmú tejszín (30% feletti) a legalkalmasabb a fagylalthoz, mert krémesebb lesz a végeredmény.

    3

    Add hozzá a felaprított marcipánt, és folyamatos keverés mellett olvaszd bele a meleg tejes-tejszínes keverékbe.

    A marcipánt teljesen fel kell olvasztani, hogy ne maradjanak benne darabok a fagylaltban.

    4

    Egy másik tálban keverd habosra a tojássárgákat a cukorral, amíg világos és krémes állagú lesz.

    A tojássárgákat és a cukrot addig kell keverni, amíg a massza szinte fehér nem lesz és a cukor teljesen fel nem oldódik. Ez a lépés fontos a fagylalt textúrájához.

    5

    Óvatosan önts egy keveset a meleg marcipános keverékből a tojássárgájás-cukros masszához, majd folyamatos keverés mellett add hozzá az egészet.

    Ezt a lépést temperálásnak hívják. Segít elkerülni, hogy a tojássárgák kicsapódjanak a forró keverékben.

    6

    Öntsd vissza a keveréket a lábosba, és alacsony hőfokon főzd addig, amíg besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Folyamatosan keverd, hogy ne csapódjon ki a tojás.

    A keverék akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját és ha ujjaddal végighúzol rajta, a vonal nem folyik össze. Ne forrald, mert a tojás kicsapódik!

    7

    Vedd le a tűzről, add hozzá a vaníliakivonatot, majd hagyd kihűlni szobahőmérsékleten.

    A vaníliakivonatot csak a végén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.

    8

    Ha kihűlt, tedd a hűtőbe legalább 4 órára, hogy jól lehűljön.

    A hűtőben való hűtés segít a fagylaltkeveréknek megfelelően érni és az ízeknek összeérni.

    9

    A fagylaltkeveréket öntsd fagylaltgépbe, és készíts belőle krémes fagylaltot. Ha nincs fagylaltgéped, fagyaszd le, és óránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a kristályosodást.

    A fagylaltgép használata a legideálisabb a krémes textúra eléréséhez. Ha kézzel készíted, a gyakori keverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását, de a végeredmény nem lesz olyan krémes.