Marcipános croissant tálalva

Marcipános croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A marcipános változat egy klasszikus, édes csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és a mandulás töltelék tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy elegáns reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az édes, mandulás ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Marcipán
50 g Mandulaliszt
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása lazábbá teszi a tésztát. A sót soha ne tedd közvetlenül az élesztőre, mert az gátolja a kelést.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A konyharuha nedves legyen, hogy a tészta ne száradjon ki.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások során a tészta rétegeket képez, ami a croissant levelességét adja. A pihenőidő alatt a tészta lazul, így könnyebb vele dolgozni.

    5

    A marcipánt keverd össze a mandulaliszttel és egy kevés porcukorral, hogy krémes állagú legyen.

    Ha a marcipán túl kemény, reszeld le, vagy tedd egy rövid időre a mikróba, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag marcipánkrémet, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyformák legyenek. A marcipánkrém ne legyen túl sok, mert sütés közben kifolyhat.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés során a croissantok még levegősebbek lesznek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojás sárgájától szép fényesek lesznek a croissantok. Figyeld a sütőt, mert minden sütő más, és a sütési idő eltérhet.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukrot csak a kihűlt croissantokra szórd, mert a melegen elolvad.