Marcipános kalács frissen sütve

Marcipános kalács

A marcipános kalács hagyományos kelt tészta alapú sütemény, amely a mandula ízének köszönhetően különleges. Az édes marcipán már az ókorban is népszerű volt, főként a mediterrán térségben. Ez a recept egy modern változat, amely egyszerre idézi fel a múltat és hoz újat az asztalodra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Finomliszt
80 g Kristálycukor
25 g Friss élesztő
250 ml Langyos tej
80 g Vaj
2 db Tojás
1 csipet
200 g Marcipán
1 db Sütőpapír

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyos tejben keverd el a kristálycukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyjd 10 percig állni, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfuttatáshoz. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy keverőtálba szitáld a lisztet. Add hozzá a sót, majd készíts egy mélyedést a közepébe.

    A liszt szitálása lazábbá teszi, így a kalács is könnyebb lesz.

    3

    Öntsd a felfutott élesztőt a liszthez, add hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat. Kezdd el dagasztani, amíg egy puha, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A tésztát alaposan dagaszd meg, legalább 10-15 percig. Ha géppel dagasztod, rövidebb idő is elég lehet. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas.

    4

    A tésztát takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C). Ha nincs ilyen lehetőséged, tedd a tésztát egy meleg radiátor közelébe.

    5

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki egy nagy téglalappá. Morzsold rá a marcipánt egyenletesen.

    A marcipánt reszelheted is, hogy könnyebben eloszlatható legyen a tésztán.

    6

    Tekerd fel a tésztát, mint egy bejglit, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Takard le, és hagyd pihenni még 30 percig.

    A feltekert tésztát óvatosan helyezd a tepsire, hogy ne sérüljön meg. A pihentetés segít, hogy a kalács szebben megkeljen sütés közben.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a kalácsot 30-35 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a kalácsra. Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    8

    Vedd ki a sütőből, és hagyd rácson hűlni. Tálald szeletekre vágva.

    A kalácsot teljesen hűtsd ki, mielőtt felszeleteled, különben könnyen morzsolódik.