Langyos tejben keverd el a kristálycukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyjd 10 percig állni, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfuttatáshoz. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy keverőtálba szitáld a lisztet. Add hozzá a sót, majd készíts egy mélyedést a közepébe.
A liszt szitálása lazábbá teszi, így a kalács is könnyebb lesz.
Öntsd a felfutott élesztőt a liszthez, add hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat. Kezdd el dagasztani, amíg egy puha, rugalmas tésztát nem kapsz.
A tésztát alaposan dagaszd meg, legalább 10-15 percig. Ha géppel dagasztod, rövidebb idő is elég lehet. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas.
A tésztát takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C). Ha nincs ilyen lehetőséged, tedd a tésztát egy meleg radiátor közelébe.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki egy nagy téglalappá. Morzsold rá a marcipánt egyenletesen.
A marcipánt reszelheted is, hogy könnyebben eloszlatható legyen a tésztán.
Tekerd fel a tésztát, mint egy bejglit, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Takard le, és hagyd pihenni még 30 percig.
A feltekert tésztát óvatosan helyezd a tepsire, hogy ne sérüljön meg. A pihentetés segít, hogy a kalács szebben megkeljen sütés közben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a kalácsot 30-35 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a kalácsra. Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Vedd ki a sütőből, és hagyd rácson hűlni. Tálald szeletekre vágva.
A kalácsot teljesen hűtsd ki, mielőtt felszeleteled, különben könnyen morzsolódik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.