Marhapörkölt vörösboros mártással tálalva friss kenyérrel

Marhapörkölt vörösboros mártással

A marhapörkölt a magyar konyha egyik legismertebb fogása, amelyet számos változatban készítenek szerte az országban. A vörösboros mártás gazdagabbá és aromásabbá teszi ezt a klasszikus ételt, amely így még inkább kiemeli a marhahús intenzív ízét. Ahogy a pörkölt lassan rotyog a tűzhelyen, a hagyma, paprika és bor illata betölti a konyhát, igazi otthonos hangulatot teremtve. A tökéletes marhapörkölt titka a hosszú, lassú főzés, amely biztosítja, hogy a hús omlós és szaftos maradjon. A vörösbor hozzáadásával a mártás gazdag, mély ízt kap, amely még különlegesebbé teszi ezt a hagyományos fogást. Tálalhatod friss kenyérrel vagy házi galuskával, hogy a szaft minden cseppjét élvezhesd.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 2 óra 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Marhalábszár
3 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 ek. Piros paprika (őrölt)
2 db Paradicsom
1 db Zöldpaprika
250 ml Vörösbor
2 ek. Sertészsír
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 tk. Köménymag
2 db Babérlevél
500 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst vágd közepes kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra.

    A hús mérete befolyásolja a főzési időt. A hagymát ne túl apróra vágd, mert könnyen megég.

    2

    Melegítsd fel a sertészsírt egy nagy lábasban, és pirítsd üvegesre a hagymát. Add hozzá a fokhagymát is, és kevergesd, amíg illatozni kezd.

    A sertészsír helyett használhatsz olajat is, de a zsír intenzívebb ízt ad. A hagymát ne pirítsd barnára, mert keserű lesz.

    3

    Húzd le a lábast a tűzről, szórd meg az őrölt pirospaprikával, majd keverd el alaposan, hogy ne égjen meg.

    A pirospaprika könnyen megég, ezért fontos, hogy lehúzd a lábast a tűzről. Használj jó minőségű pirospaprikát a legjobb íz eléréséhez.

    4

    Tedd bele a felkockázott marhahúst, majd sózd, borsozd és add hozzá a köménymagot és a babérlevelet.

    A húst alaposan sózd és borsozd, mert főzés közben sokat veszít az ízéből.

    5

    Add hozzá a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, majd öntsd hozzá a vörösbort és a vizet, hogy ellepje a húst.

    A paradicsom és a zöldpaprika friss vagy konzerv is lehet. Használj száraz vörösbort a legjobb íz eléréséhez.

    6

    Főzd alacsony lángon 2-2,5 órán keresztül, időnként megkeverve, amíg a hús teljesen megpuhul és a mártás besűrűsödik.

    A hosszú, lassú főzés a titka a puha húsnak és a sűrű mártásnak. Ha a mártás nem elég sűrű, a főzés végén egy kevés liszttel vagy keményítővel sűrítheted.

    7

    Tálalás előtt vedd ki a babérleveleket, és szükség esetén ízesítsd még sóval vagy borssal.

    A babérlevelet ne felejtsd el kivenni, mert keserű ízt adhat az ételnek.

    8

    Tálald friss kenyérrel, galuskával vagy főtt burgonyával.

    A pörköltet tejföllel is kínálhatod.