A Hummusz a közel-keleti konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb étke, amely egy pürésített csicseriborsó alapú krém. A hummuszt fokhagymával, tahinivel (szezámmag-paszta), citromlével és olívaolajjal ízesítik, hogy egy krémes, gazdag ízvilágot hozzanak létre. A hummusz rengeteg változata létezik, mindegyik saját egyedi fűszerezéssel és hozzávalókkal, de a klasszikus változat a világ minden táján kedvelt.
A hummuszt nemcsak önálló ételként fogyaszthatjuk, hanem nagyszerű kísérője lehet pitaszónak, friss zöldségeknek vagy akár grillezett húsoknak is. Könnyen elkészíthető, rendkívül tápláló és egészséges alternatíva a hagyományos szószokkal szemben. A közel-keleti konyha rajongóinak igazi csemege!
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap puhára főzzük.
A beáztatás segít, hogy a csicseriborsó hamarabb megfőjön és könnyebben emészthető legyen. A főzővízbe tegyél egy csipet szódabikarbónát, hogy még puhább legyen.
A megfőtt csicseriborsót, tahinit, fokhagymát, citromlevet, olívaolajat és fűszereket egy konyhai robotgépben simára keverjük.
A tahini minősége nagyban befolyásolja a hummusz ízét, válassz jó minőségű tahinit. Ha nincs robotgéped, használhatsz botmixert is.
Szükség esetén vizet adunk hozzá, hogy krémes állagot kapjunk.
A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl híg a hummusz. Használhatsz a csicseriborsó főzővizéből is, ez még ízletesebbé teszi.
Az elkészült hummuszt tálba tesszük, és olívaolajjal meglocsoljuk.
A hummusz tetejére szórhatsz egy kevés pirospaprikát vagy petrezselymet a díszítéshez.
Friss zöldségekkel, pitával vagy kenyérrel tálaljuk.
A hummusz remekül passzol a sárgarépához, uborkához, paprikához vagy akár a zeller szárához is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.