Medvehagymás burek tálalva

Medvehagymás burek

A medvehagyma a tavasz egyik első vadon termő zöldsége, amelyet már régóta használnak a népi konyhában. A Balkánról származó burek hagyományosan darált hússal készül, de a medvehagymás-túrós változat egy friss, szezonális alternatíva, amely kiváló vegetáriánus választás is egyben. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a medvehagymás burek lassan elkészül. A frissen sült, zöldfűszeres illat azonnal tavaszi emlékeket idéz. A tökéletes állag érdekében ügyelj arra, hogy a réteslapokat olajjal kend meg, így sülés közben nem száradnak ki. Ha még intenzívebb ízre vágysz, adj a töltelékhez kevés reszelt sajtot is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 db Réteslap
250 g Túró
50 g Medvehagyma
100 g Tejföl
1 db Tojás
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A medvehagymát alaposan mosd meg, majd egy éles késsel vágd apróra. Ha nem szereted az erős ízét, áztasd be egy kis tejbe pár percre, így enyhébb lesz az aromája.

    A medvehagymát érdemes közvetlenül felhasználás előtt felvágni, hogy minél több ízanyag megmaradjon benne.

    2

    Egy keverőtálban keverd össze a túrót, az aprított medvehagymát, a tejfölt, a tojást, a sót és borsot. Ez lesz a töltelék. Tipp: Villával törd át a túrót, hogy egyneműbb legyen az állaga.

    Ha a töltelék túl híg lenne, adj hozzá egy kevés zsemlemorzsát vagy lisztet, hogy felszívja a felesleges nedvességet.

    3

    A réteslapokat egyenként terítsd ki, és kend meg vékonyan olívaolajjal. Kettőt-hármat egymásra rétegezve dolgozz, így erősebb lesz a tésztaréteg. A tölteléket hosszában helyezd a lap szélére, majd tekerd fel szorosan.

    A réteslapok nagyon gyorsan kiszáradnak, ezért mindig takard le őket egy nedves konyharuhával, amíg nem használod fel őket.

    4

    A burekeket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket kend meg kevés tejföllel elkevert tojással, hogy szép színt kapjanak sütés közben.

    A tojásos tejföllel való kenés helyett használhatsz olvasztott vajat is, az is szép színt ad a bureknek.

    5

    Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a tetejük aranybarnára sül. Tipp: Ne nyisd ki túl gyakran a sütő ajtaját, hogy egyenletesen süljenek!

    Ha a burek teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával, hogy ne égjen meg.

    6

    A megsült burekeket hagyd pár percig pihenni, majd langyosan tálald. Mellé kínálhatsz friss salátát vagy tejfölt.

    A burek a legfinomabb frissen, langyosan tálalva. Ha marad, hűtőben tárold, és sütőben melegítsd újra.