MedvehagymĂĄs burek tĂĄlalva

MedvehagymĂĄs burek

A medvehagyma a tavasz egyik elsƑ vadon termƑ zöldsĂ©ge, amelyet mĂĄr rĂ©gĂłta hasznĂĄlnak a nĂ©pi konyhĂĄban. A BalkĂĄnrĂłl szĂĄrmazĂł burek hagyomĂĄnyosan darĂĄlt hĂșssal kĂ©szĂŒl, de a medvehagymĂĄs-tĂșrĂłs vĂĄltozat egy friss, szezonĂĄlis alternatĂ­va, amely kivĂĄlĂł vegetĂĄriĂĄnus vĂĄlasztĂĄs is egyben. A konyha megtelik az ĂŒnnepi hangulattal, miközben a medvehagymĂĄs burek lassan elkĂ©szĂŒl. A frissen sĂŒlt, zöldfƱszeres illat azonnal tavaszi emlĂ©keket idĂ©z. A tökĂ©letes ĂĄllag Ă©rdekĂ©ben ĂŒgyelj arra, hogy a rĂ©teslapokat olajjal kend meg, Ă­gy sĂŒlĂ©s közben nem szĂĄradnak ki. Ha mĂ©g intenzĂ­vebb Ă­zre vĂĄgysz, adj a töltelĂ©khez kevĂ©s reszelt sajtot is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 6 db RĂ©teslap
⭕ 250 g TĂșrĂł
⭕ 50 g Medvehagyma
⭕ 100 g Tejföl
⭕ 1 db Tojás
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 2 ek. Olívaolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A medvehagymĂĄt alaposan mosd meg, majd egy Ă©les kĂ©ssel vĂĄgd aprĂłra. Ha nem szereted az erƑs Ă­zĂ©t, ĂĄztasd be egy kis tejbe pĂĄr percre, Ă­gy enyhĂ©bb lesz az aromĂĄja.

    A medvehagymĂĄt Ă©rdemes közvetlenĂŒl felhasznĂĄlĂĄs elƑtt felvĂĄgni, hogy minĂ©l több Ă­zanyag megmaradjon benne.

    2

    Egy keverƑtĂĄlban keverd össze a tĂșrĂłt, az aprĂ­tott medvehagymĂĄt, a tejfölt, a tojĂĄst, a sĂłt Ă©s borsot. Ez lesz a töltelĂ©k. Tipp: VillĂĄval törd ĂĄt a tĂșrĂłt, hogy egynemƱbb legyen az ĂĄllaga.

    Ha a töltelĂ©k tĂșl hĂ­g lenne, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s zsemlemorzsĂĄt vagy lisztet, hogy felszĂ­vja a felesleges nedvessĂ©get.

    3

    A rĂ©teslapokat egyenkĂ©nt terĂ­tsd ki, Ă©s kend meg vĂ©konyan olĂ­vaolajjal. KettƑt-hĂĄrmat egymĂĄsra rĂ©tegezve dolgozz, Ă­gy erƑsebb lesz a tĂ©sztarĂ©teg. A töltelĂ©ket hosszĂĄban helyezd a lap szĂ©lĂ©re, majd tekerd fel szorosan.

    A rĂ©teslapok nagyon gyorsan kiszĂĄradnak, ezĂ©rt mindig takard le Ƒket egy nedves konyharuhĂĄval, amĂ­g nem hasznĂĄlod fel Ƒket.

    4

    A burekeket helyezd egy sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsibe. A tetejĂŒket kend meg kevĂ©s tejföllel elkevert tojĂĄssal, hogy szĂ©p szĂ­nt kapjanak sĂŒtĂ©s közben.

    A tojåsos tejföllel való kenés helyett hasznålhatsz olvasztott vajat is, az is szép színt ad a bureknek.

    5

    SĂŒsd 200°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben kb. 25-30 percig, amĂ­g a tetejĂŒk aranybarnĂĄra sĂŒl. Tipp: Ne nyisd ki tĂșl gyakran a sĂŒtƑ ajtajĂĄt, hogy egyenletesen sĂŒljenek!

    Ha a burek teteje tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval, hogy ne Ă©gjen meg.

    6

    A megsĂŒlt burekeket hagyd pĂĄr percig pihenni, majd langyosan tĂĄlald. MellĂ© kĂ­nĂĄlhatsz friss salĂĄtĂĄt vagy tejfölt.

    A burek a legfinomabb frissen, langyosan tĂĄlalva. Ha marad, hƱtƑben tĂĄrold, Ă©s sĂŒtƑben melegĂ­tsd Ășjra.