Melomakarona csokoládéval bevonva, fényes mázzal, tálra rendezve

Melomakarona csokoládéval bevonva

A melomakarona a görög karácsonyi hagyományok egyik legszeretettebb eleme. Eredetileg mézzel és dióval készült, ez a modern változat azonban csokoládéval van bevonva, ami új ízdimenziókat nyit meg. A csokis bevonat roppanós kontrasztot ad a belül puha, szirupos tésztához. Technikai tipp: a csokoládé olvasztását alacsony hőmérsékleten végezd, nehogy megégjen vagy kicsapódjon. A recept tökéletes választás ünnepekre, karácsonyi süteményes tálakhoz vagy akár ehető ajándékként is. A narancs, a fűszerek és a csokoládé harmonikus elegye különlegessé teszi ezt a hagyományos édességet.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
200 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
1 ek. Citromlé (sziruphoz)
200 g Étcsokoládé (olvasztva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a mézet, a cukrot, a vizet és a citromlevet. Forrald fel, majd főzd 5 percig. Tedd félre, hogy teljesen kihűljön.

    A szirup legyen langyos vagy hideg, mikor a forró sütikre kerül – így jobban felszívódik.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna pezsegni fog – ez a citruslével való reakció, ami levegősebbé teszi a tésztát.

    3

    Add hozzá a lisztet és a grízt, és keverd kézzel, amíg puha tésztát kapsz. Ne dolgozd túl!

    Csak addig keverd, amíg a tészta összeáll – így marad omlós a sütés után.

    4

    Formázz diónyi ovális süteményeket, helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tetejüket finoman megvagdoshatod, így a szirup jobban beszívódik.

    5

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on 25–30 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Ne süsd túl – a cél a ropogós külső és a puha belső.

    6

    A forró sütiket tedd a kihűlt szirupba 30–60 másodpercre, majd szedd ki és hagyd teljesen kihűlni.

    Fordítsd meg őket a szirupban, hogy minden oldaluk egyenletesen átitatódjon.

    7

    Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, majd mártsd félig vagy teljesen a kihűlt sütiket a csokoládéba.

    Használj sütőpapírt a csokoládéval bevont sütik lehűtéséhez, hogy ne ragadjanak le.

    8

    Hagyd a csokoládét megszilárdulni szobahőmérsékleten vagy hűtőben, majd tálalhatod.

    Ne takard le a még olvadt csokival bevont sütiket, mert bepárásodhatnak.