Melomakarona sütemény fehér csokoládéval bevonva, tálalva

Melomakarona fehér csokoládéval

A Melomakarona hagyományos görög karácsonyi sütemény, amelyet általában mézzel és dióval tálalnak. A fehér csokoládéval bevont változat modern és elegáns csavarja ennek az ikonikus desszertnek. A narancsos tészta és a mézes szirup harmonikus ízei tökéletesen kiegészülnek a krémes, lágy fehér csokoládéval. A sütemény külső roppanása után belül szaftos, ízgazdag textúra tárul elénk. Technikai tipp: a fehér csokoládé olvasztása különös odafigyelést igényel, nehogy szemcsés vagy zsíros állagúvá váljon. Ez a sütemény kiválóan mutat karácsonyi tálalásban, édességválogatás részeként vagy elegáns ajándékként is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
3150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
200 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
1 ek. Citromlé (sziruphoz)
200 g Fehér csokoládé (olvasztva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A szirup elkészítéséhez keverd össze a mézet, a cukrot, a vizet és a citromlevet, forrald fel, majd kis lángon főzd 5 percig. Vedd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni.

    A hideg szirup jobban beszívódik a friss, forró sütikbe – ne keverd össze a hőfokokat!

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    Gyorsan dolgozz, mert a szódabikarbóna azonnal reakcióba lép a savval!

    3

    Add hozzá a grízt és a lisztet, majd keverd össze kézzel, amíg puha, kissé olajos tésztát kapsz. Ne dolgozd túl.

    Ne használj robotgépet – kézzel sokkal finomabb állagot érsz el.

    4

    Formázz ovális, domború kis süteményeket, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tetejüket villával vagy késsel kissé megkarcolhatod, hogy jobban felszívják a szirupot.

    5

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25–30 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési időt figyeld – túl sokáig sütve kiszáradnak.

    6

    A forró sütiket tedd bele a hideg szirupba, hagyd 30–60 másodpercig állni, majd vedd ki és hagyd kihűlni.

    Ne hagyd túl sokáig a szirupban – elázhat és széteshet.

    7

    Olvaszd fel a fehér csokoládét vízgőz felett vagy alacsony fokozaton mikróban, majd mártsd bele a kihűlt sütik egyik oldalát.

    A csokit ne forrald, különben kicsapódik – csak finoman olvaszd.

    8

    Helyezd a bevont sütiket sütőpapírra, és hagyd, hogy a fehér csokoládé megszilárduljon.

    Ha sietsz, tedd be a hűtőbe 10 percre – így gyorsabban megdermed a bevonat.