Melomakarona mézes sziruppal átitatva, darált dióval megszórva tálalva

Melomakarona klasszikus mézes változat

A Melomakarona Görögország egyik legnépszerűbb karácsonyi édessége, amelynek története az ókori görög gasztronómiáig nyúlik vissza. Az elnevezés a „meli” (méz) és „makaria” (boldogság) szavakból ered. Ez a mézes, fűszeres sütemény eredetileg vallási ünnepekhez, temetési szertartásokhoz kötődött, majd idővel a karácsonyi asztalok meghatározó desszertjévé vált. A klasszikus változat narancsos tésztából készül, amit mézes-cukros-citromos szirupba áztatnak, majd durvára darált dióval szórnak meg. Technikai tipp: mindig forró süteményt márts hideg szirupba – így szívja fel tökéletesen a belső rész. Tökéletes választás ünnepi időszakra, süteményes tálakra, vagy ajándékba csomagolva is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
200 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
1 ek. Citromlé (sziruphoz)
100 g Darált dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz egy lábasban keverd össze a mézet, cukrot, vizet és citromlevet. Forrald fel, majd 5 percig főzd. Ezután vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni.

    A méz érzékeny a hőre – ne forrald túl sokáig, mert elveszíti az aromáját.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna azonnal habzani fog a narancslével – ez normális reakció.

    3

    Add hozzá a grízt és a lisztet, majd keverd össze kézzel, amíg puha, kissé olajos tésztát kapsz. Ne gyúrd túl, csak éppen álljon össze.

    Ne használd a robotgépet, mert a tészta könnyen túlkeverhető és kemény lesz!

    4

    Formázz ovális, domború kis süteményeket (kb. diónyi méretűeket), és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tetejüket finoman bevághatod egy villa segítségével, hogy szebben beszívják a szirupot.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, míg aranybarnára sülnek.

    A hosszabb sütés ropogósabb külsőt ad – ne süsd túl, különben kiszárad.

    6

    A frissen sült sütiket még forrón helyezd a hideg szirupba, és hagyd benne 30–60 másodpercig, majd szedd ki egy tálra.

    Forgasd át őket a szirupban, hogy minden oldaluk átitatódjon.

    7

    Szórd meg a tetejüket darált dióval, amíg még enyhén melegek.

    A diónak jobban tapad a felülete, ha a sütemény még kissé nedves a sziruptól.