Melomakarona mézes sziruppal åtitatva, darålt dióval megszórva tålalva

Melomakarona klasszikus mézes våltozat

A Melomakarona GörögorszĂĄg egyik legnĂ©pszerƱbb karĂĄcsonyi Ă©dessĂ©ge, amelynek törtĂ©nete az Ăłkori görög gasztronĂłmiĂĄig nyĂșlik vissza. Az elnevezĂ©s a „meli” (mĂ©z) Ă©s „makaria” (boldogsĂĄg) szavakbĂłl ered. Ez a mĂ©zes, fƱszeres sĂŒtemĂ©ny eredetileg vallĂĄsi ĂŒnnepekhez, temetĂ©si szertartĂĄsokhoz kötƑdött, majd idƑvel a karĂĄcsonyi asztalok meghatĂĄrozĂł desszertjĂ©vĂ© vĂĄlt. A klasszikus vĂĄltozat narancsos tĂ©sztĂĄbĂłl kĂ©szĂŒl, amit mĂ©zes-cukros-citromos szirupba ĂĄztatnak, majd durvĂĄra darĂĄlt diĂłval szĂłrnak meg. Technikai tipp: mindig forrĂł sĂŒtemĂ©nyt mĂĄrts hideg szirupba – Ă­gy szĂ­vja fel tökĂ©letesen a belsƑ rĂ©sz. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi idƑszakra, sĂŒtemĂ©nyes tĂĄlakra, vagy ajĂĄndĂ©kba csomagolva is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 Ăłra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Liszt
⭕ 100 g GrĂ­z (finomszemƱ)
⭕ 120 ml NarancslĂ©
⭕ 100 g Cukor
⭕ 200 ml Napraforgóolaj
⭕ 1 tk. Ɛrölt fahĂ©j
⭕ 0.5 tk. SzegfƱszeg (Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 db NarancshĂ©j
⭕ 200 g MĂ©z (sziruphoz)
⭕ 100 g Cukor (sziruphoz)
⭕ 150 ml Víz (sziruphoz)
⭕ 1 ek. CitromlĂ© (sziruphoz)
⭕ 100 g Darált dió

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz egy lĂĄbasban keverd össze a mĂ©zet, cukrot, vizet Ă©s citromlevet. Forrald fel, majd 5 percig fƑzd. EzutĂĄn vedd le a tƱzrƑl Ă©s hagyd teljesen kihƱlni.

    A mĂ©z Ă©rzĂ©keny a hƑre – ne forrald tĂșl sokĂĄig, mert elveszĂ­ti az aromĂĄjĂĄt.

    2

    Egy nagy tålban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfƱszeget és a szódabikarbónåt.

    A szĂłdabikarbĂłna azonnal habzani fog a narancslĂ©vel – ez normĂĄlis reakciĂł.

    3

    Add hozzĂĄ a grĂ­zt Ă©s a lisztet, majd keverd össze kĂ©zzel, amĂ­g puha, kissĂ© olajos tĂ©sztĂĄt kapsz. Ne gyĂșrd tĂșl, csak Ă©ppen ĂĄlljon össze.

    Ne hasznĂĄld a robotgĂ©pet, mert a tĂ©szta könnyen tĂșlkeverhetƑ Ă©s kemĂ©ny lesz!

    4

    FormĂĄzz ovĂĄlis, domborĂș kis sĂŒtemĂ©nyeket (kb. diĂłnyi mĂ©retƱeket), Ă©s helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsibe.

    A tetejĂŒket finoman bevĂĄghatod egy villa segĂ­tsĂ©gĂ©vel, hogy szebben beszĂ­vjĂĄk a szirupot.

    5

    SĂŒsd 180°C-on 25–30 percig, mĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A hosszabb sĂŒtĂ©s ropogĂłsabb kĂŒlsƑt ad – ne sĂŒsd tĂșl, kĂŒlönben kiszĂĄrad.

    6

    A frissen sĂŒlt sĂŒtiket mĂ©g forrĂłn helyezd a hideg szirupba, Ă©s hagyd benne 30–60 mĂĄsodpercig, majd szedd ki egy tĂĄlra.

    Forgasd át Ƒket a szirupban, hogy minden oldaluk átitatódjon.

    7

    SzĂłrd meg a tetejĂŒket darĂĄlt diĂłval, amĂ­g mĂ©g enyhĂ©n melegek.

    A diĂłnak jobban tapad a felĂŒlete, ha a sĂŒtemĂ©ny mĂ©g kissĂ© nedves a sziruptĂłl.