Melomakarona sĂŒtemĂ©ny mandulĂĄval dĂ­szĂ­tve, mĂ©zes sziruppal ĂĄtitatva, tĂĄlalva

Melomakarona mandulĂĄval dĂ­szĂ­tve

A Melomakarona Ă©vszĂĄzadok Ăłta a görög karĂĄcsonyi hagyomĂĄnyok egyik legfontosabb rĂ©sze. Ez a mĂ©zes szirupos sĂŒtemĂ©ny eredetileg vallĂĄsi gyökerekbƑl nƑtte ki magĂĄt ĂŒnnepi Ă©dessĂ©ggĂ©. A mandulĂĄs vĂĄltozat a klasszikus recept modern, elegĂĄns csavara. A diĂłs vĂĄltozattal szemben a mandula enyhĂ©bb Ă­ze Ă©s roppanĂłs textĂșrĂĄja Ășj Ă©lmĂ©nyt ad a sĂŒtemĂ©nynek. A tĂ©sztĂĄba kerĂŒlƑ narancslĂ©, fahĂ©j Ă©s szegfƱszeg fƱszeres, ĂŒnnepi aromĂĄkkal tölti meg a konyhĂĄt. Technikai tipp: mindig meleg sĂŒtemĂ©nyt mĂĄrts hideg szirupba – Ă­gy a belseje is megfelelƑen ĂĄtitatĂłdik. Ez az Ă©dessĂ©g ideĂĄlis ajĂĄndĂ©kba, sĂŒtemĂ©nyes dobozba, vagy vendĂ©gvĂĄrĂłkĂ©nt karĂĄcsonyi asztalra is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 Ăłra
2750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Liszt
⭕ 100 g GrĂ­z (finomszemƱ)
⭕ 120 ml NarancslĂ©
⭕ 100 g Cukor
⭕ 200 ml Napraforgóolaj
⭕ 1 tk. Ɛrölt fahĂ©j
⭕ 0.5 tk. SzegfƱszeg (Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 db NarancshĂ©j
⭕ 200 g MĂ©z (sziruphoz)
⭕ 100 g Cukor (sziruphoz)
⭕ 150 ml Víz (sziruphoz)
⭕ 1 ek. CitromlĂ© (sziruphoz)
⭕ 100 g Mandula (szeletelt vagy durvára vágott)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a mĂ©zet, a cukrot, a vizet Ă©s a citromlevet. Forrald fel, majd 5 percig fƑzd alacsony lĂĄngon. Hagyd teljesen kihƱlni.

    A mĂ©z Ă­ze jobban megmarad, ha nem forralod tĂșl sokĂĄig – csak Ă©pp gyöngyözzön.

    2

    Egy nagy tålban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfƱszeget és a szódabikarbónåt.

    A szĂłdabikarbĂłna reakciĂłba lĂ©p a savakkal – azonnal keverd el, amint beleöntöd!

    3

    Add hozzĂĄ a lisztet Ă©s a grĂ­zt. Keverd össze kĂ©zzel, amĂ­g puha, kissĂ© olajos tĂ©sztĂĄt kapsz. Ne gyĂșrd tĂșl – csak annyira, hogy összeĂĄlljon.

    A tĂșlzott gyĂșrĂĄs kemĂ©ny tĂ©sztĂĄt eredmĂ©nyez – csak finoman forgasd össze.

    4

    FormĂĄzz diĂłnyi mĂ©retƱ ovĂĄlis sĂŒtiket, Ă©s helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire.

    A sĂŒtemĂ©nyek tetejĂ©t enyhĂ©n bekarcolhatod, hogy jobban beszĂ­vjĂĄk a szirupot.

    5

    SĂŒsd 180°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben kb. 25–30 percig, amĂ­g aranybarnĂĄk lesznek.

    A hosszabb sĂŒtĂ©s segĂ­ti a szirup jobb felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄt – ne hagyd megĂ©gni!

    6

    A forrĂł sĂŒtiket mĂĄrtsd bele a hideg szirupba, hagyd benne 30–60 mĂĄsodpercig, majd szedd ki Ƒket egy tĂĄlra.

    Forgasd ĂĄt Ăłvatosan, hogy minden oldala egyenletesen ĂĄtitatĂłdjon.

    7

    SzĂłrd meg a tetejĂŒket azonnal a durvĂĄra vĂĄgott vagy szeletelt mandulĂĄval.

    A mandula jobban megtapad, ha mĂ©g sziruptĂłl nedves a felĂŒlet.