Melomakarona vajjal, mézes sziruppal átitatva, tálalva

Melomakarona olívaolaj helyett vajjal

A Melomakarona egy hagyományos görög édesség, amit karácsonykor gyakran készítenek. Az olívaolajjal készült változatot vajjal helyettesítve különlegesebb, gazdagabb ízt kapunk. A vaj édes, krémes textúrát ad a süteménynek, miközben a mézes szirup és a fűszerek emelik az ízélményt. Az olívaolaj helyett vajjal készült tészta puhább és omlósabb lesz. Technikai tipp: ha a vajat túl gyorsan kevered el a tésztában, előfordulhat, hogy nem keveredik el egyenletesen, így figyelj rá, hogy szobahőmérsékletű legyen.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 g Vaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
150 ml Ásványvíz
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet és citromlevet, majd forrald fel. Főzd alacsony lángon 5 percig, és hagyd teljesen kihűlni.

    A vaj hozzáadásával gazdagabb, krémesebb ízt kapsz, ami a szirupban is jól érvényesül.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslét, cukrot, vajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A vaj puha legyen, hogy könnyebben elkeveredjen a többi hozzávalóval.

    3

    Add hozzá a lisztet és a grízt, majd keverd össze kézzel, amíg puha, enyhén olajos tésztát kapsz. Ne gyúrd túl.

    A vajjal készült tészta könnyen formázható, de vigyázz, hogy ne gyúrd túl, mert akkor keményebb lesz.

    4

    Formázz diónyi, ovális sütiket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tészta ragadós lehet, ezért a kezed nedvesítésével könnyebben formázhatod.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A vaj miatt a sütemények egy kicsit puhábbak lesznek, de ne süsd túl, hogy megőrizzék a textúrájukat.

    6

    A forró sütiket tedd a hideg szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket egy tálra hűlni.

    A szirup gyorsan beszívódik, így a sütiket gyorsan átforgathatod benne.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod reszelt narancshéjjal vagy apróra vágott dióval.

    A frissen reszelt narancshéj és a dió remekül illik a vajjal készült tésztához, frissítő és ropogós hatást adva.