Melomakarona vajjal, mézes sziruppal åtitatva, tålalva

Melomakarona olĂ­vaolaj helyett vajjal

A Melomakarona egy hagyomĂĄnyos görög Ă©dessĂ©g, amit karĂĄcsonykor gyakran kĂ©szĂ­tenek. Az olĂ­vaolajjal kĂ©szĂŒlt vĂĄltozatot vajjal helyettesĂ­tve kĂŒlönlegesebb, gazdagabb Ă­zt kapunk. A vaj Ă©des, krĂ©mes textĂșrĂĄt ad a sĂŒtemĂ©nynek, miközben a mĂ©zes szirup Ă©s a fƱszerek emelik az Ă­zĂ©lmĂ©nyt. Az olĂ­vaolaj helyett vajjal kĂ©szĂŒlt tĂ©szta puhĂĄbb Ă©s omlĂłsabb lesz. Technikai tipp: ha a vajat tĂșl gyorsan kevered el a tĂ©sztĂĄban, elƑfordulhat, hogy nem keveredik el egyenletesen, Ă­gy figyelj rĂĄ, hogy szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ legyen.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 Ăłra
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Liszt
⭕ 100 g GrĂ­z (finomszemƱ)
⭕ 120 ml NarancslĂ©
⭕ 100 g Cukor
⭕ 200 g Vaj
⭕ 1 tk. Ɛrölt fahĂ©j
⭕ 0.5 tk. SzegfƱszeg (Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 db NarancshĂ©j
⭕ 150 ml Ásványvíz
⭕ 100 g Cukor (sziruphoz)
⭕ 150 ml Víz (sziruphoz)
⭕ 2 ek. CitromlĂ© (sziruphoz)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a cukrot, vizet Ă©s citromlevet, majd forrald fel. FƑzd alacsony lĂĄngon 5 percig, Ă©s hagyd teljesen kihƱlni.

    A vaj hozzĂĄadĂĄsĂĄval gazdagabb, krĂ©mesebb Ă­zt kapsz, ami a szirupban is jĂłl Ă©rvĂ©nyesĂŒl.

    2

    Egy nagy tålban keverd össze a narancslét, cukrot, vajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfƱszeget és a szódabikarbónåt.

    A vaj puha legyen, hogy könnyebben elkeveredjen a többi hozzåvalóval.

    3

    Add hozzĂĄ a lisztet Ă©s a grĂ­zt, majd keverd össze kĂ©zzel, amĂ­g puha, enyhĂ©n olajos tĂ©sztĂĄt kapsz. Ne gyĂșrd tĂșl.

    A vajjal kĂ©szĂŒlt tĂ©szta könnyen formĂĄzhatĂł, de vigyĂĄzz, hogy ne gyĂșrd tĂșl, mert akkor kemĂ©nyebb lesz.

    4

    FormĂĄzz diĂłnyi, ovĂĄlis sĂŒtiket, Ă©s helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsibe.

    A tészta ragadós lehet, ezért a kezed nedvesítésével könnyebben formåzhatod.

    5

    SĂŒsd 180°C-on 25–30 percig, amĂ­g aranybarnĂĄk lesznek.

    A vaj miatt a sĂŒtemĂ©nyek egy kicsit puhĂĄbbak lesznek, de ne sĂŒsd tĂșl, hogy megƑrizzĂ©k a textĂșrĂĄjukat.

    6

    A forrĂł sĂŒtiket tedd a hideg szirupba 30–60 mĂĄsodpercre, majd tedd Ƒket egy tĂĄlra hƱlni.

    A szirup gyorsan beszĂ­vĂłdik, Ă­gy a sĂŒtiket gyorsan ĂĄtforgathatod benne.

    7

    TĂĄlalĂĄs elƑtt megszĂłrhatod reszelt narancshĂ©jjal vagy aprĂłra vĂĄgott diĂłval.

    A frissen reszelt narancshĂ©j Ă©s a diĂł remekĂŒl illik a vajjal kĂ©szĂŒlt tĂ©sztĂĄhoz, frissĂ­tƑ Ă©s ropogĂłs hatĂĄst adva.