Mentås-csokolådés Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Mentås-csokolådés Stollen

A stollen törtĂ©nete több szĂĄz Ă©vre nyĂșlik vissza, NĂ©metorszĂĄgban hagyomĂĄnyosan karĂĄcsonykor kĂ©szĂ­tik. A mentĂĄs-csokolĂĄdĂ©s vĂĄltozat egy frissĂ­tƑ, mĂ©gis gazdag Ă­zvilĂĄgot kĂ­nĂĄl: az Ă©tcsokolĂĄdĂ© kesernyĂ©s Ă©dessĂ©gĂ©t a borsmenta izgalmas aromĂĄja egĂ©szĂ­ti ki. A kalĂĄcs alapja a klasszikus vajjal Ă©s fƱszerekkel kĂ©szĂŒlt tĂ©szta, amely tökĂ©letesen harmonizĂĄl a modern Ă­zesĂ­tĂ©ssel. Tipp: ha mĂ©g intenzĂ­vebb mentĂĄs hatĂĄst szeretnĂ©l, adj a tĂ©sztĂĄhoz reszelt Ă©tcsokolĂĄdĂ©s mentacukorkĂĄt is – Ă­gy minden falatban benne lesz az ĂŒnnepi varĂĄzslat!

ElƑkĂ©szĂŒlet 35 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra 15 perc
3450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 200 ml Meleg tej
⭕ 80 g Cukor
⭕ 150 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 120 g ÉtcsokolĂĄdĂ© darabok
⭕ 1 tk. TermĂ©szetes borsmenta kivonat
⭕ 1 tk. MĂ©zeskalĂĄcs fƱszerkeverĂ©k
⭕ 30 g Porcukor (szóráshoz)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    SzitĂĄld a lisztet egy nagy keverƑtĂĄlba, add hozzĂĄ a szĂĄraz Ă©lesztƑt, cukrot Ă©s a mĂ©zeskalĂĄcs fƱszerkeverĂ©ket. JĂłl keverd el, hogy az Ă­zek elkeveredjenek.

    A liszt szitĂĄlĂĄsĂĄval levegƑsebbĂ© vĂĄlik, ami segĂ­ti a tĂ©szta kelĂ©sĂ©t.

    2

    Add hozzĂĄ a meleg tejet, az olvasztott vajat, a tojĂĄst Ă©s a borsmenta kivonatot. GyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ. Ha szĂŒksĂ©ges, kevĂ©s lisztet adj hozzĂĄ a megfelelƑ ĂĄllag elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztƑt. A vaj se legyen forrĂł, csak Ă©ppen olvasztott.

    3

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s meleg helyen hagyd kelni körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A tĂ©sztĂĄt nedves konyharuhĂĄval takard le, hogy ne szĂĄradjon ki a teteje. A meleg hely segĂ­ti a kelĂ©st, pl. radiĂĄtor közelĂ©ben vagy enyhĂ©n meleg sĂŒtƑben.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄba dolgozd bele az Ă©tcsokolĂĄdĂ© darabokat. Egyenletesen oszlasd el, ĂŒgyelve arra, hogy ne törjĂ©k meg tĂșlzottan.

    A csokolådé darabok legyenek hidegek, hogy ne olvadjanak meg a tésztåban.

    5

    FormĂĄzd meg a stollen alakot: nyĂșjtsd ovĂĄlisra, majd hosszĂĄban hajtsd vissza az egyik oldalĂĄt Ășgy, hogy kissĂ© fedje a mĂĄsikat.

    A stollen formĂĄzĂĄsĂĄnĂĄl ne nyomkodd ki a levegƑt a tĂ©sztĂĄbĂłl.

    6

    Helyezd sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, Ă©s pihentesd tovĂĄbbi 30 percig. Közben melegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra (alsĂł-felsƑ sĂŒtĂ©s).

    A pihentetĂ©s segĂ­t a tĂ©sztĂĄnak megƑrizni a formĂĄjĂĄt sĂŒtĂ©s közben.

    7

    SĂŒsd 35–40 percig, amĂ­g aranybarna kĂ©rget kap. Ha tĂșl gyorsan sĂŒl a teteje, takard le sĂŒtƑpapĂ­rral. VĂĄrd meg, mĂ­g teljesen kihƱl.

    A sĂŒtĂ©si idƑ sĂŒtƑfĂŒggƑ, figyelj rĂĄ, hogy ne Ă©gjen meg. A stollent tƱprĂłbĂĄval ellenƑrizheted, hogy ĂĄtsĂŒlt-e.

    8

    A kihƱlt stollent bƑven szĂłrd meg porcukorral. Tipp: mĂĄsnapra a menta Ă©s a csokolĂĄdĂ© Ă­ze mĂ©g jobban összeĂ©r – tĂĄrold lĂ©gmentesen!

    A porcukrot szitĂĄlva szĂłrd a stollenre, hogy egyenletes legyen a bevonat.