Mentás-csokoládés Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Mentás-csokoládés Stollen

A stollen története több száz évre nyúlik vissza, Németországban hagyományosan karácsonykor készítik. A mentás-csokoládés változat egy frissítő, mégis gazdag ízvilágot kínál: az étcsokoládé kesernyés édességét a borsmenta izgalmas aromája egészíti ki. A kalács alapja a klasszikus vajjal és fűszerekkel készült tészta, amely tökéletesen harmonizál a modern ízesítéssel. Tipp: ha még intenzívebb mentás hatást szeretnél, adj a tésztához reszelt étcsokoládés mentacukorkát is – így minden falatban benne lesz az ünnepi varázslat!

Előkészület 35 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
200 ml Meleg tej
80 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
120 g Étcsokoládé darabok
1 tk. Természetes borsmenta kivonat
1 tk. Mézeskalács fűszerkeverék
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld a lisztet egy nagy keverőtálba, add hozzá a száraz élesztőt, cukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket. Jól keverd el, hogy az ízek elkeveredjenek.

    A liszt szitálásával levegősebbé válik, ami segíti a tészta kelését.

    2

    Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat, a tojást és a borsmenta kivonatot. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha szükséges, kevés lisztet adj hozzá a megfelelő állag eléréséhez.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A vaj se legyen forró, csak éppen olvasztott.

    3

    Fedd le a tésztát, és meleg helyen hagyd kelni körülbelül 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tésztát nedves konyharuhával takard le, hogy ne száradjon ki a teteje. A meleg hely segíti a kelést, pl. radiátor közelében vagy enyhén meleg sütőben.

    4

    A megkelt tésztába dolgozd bele az étcsokoládé darabokat. Egyenletesen oszlasd el, ügyelve arra, hogy ne törjék meg túlzottan.

    A csokoládé darabok legyenek hidegek, hogy ne olvadjanak meg a tésztában.

    5

    Formázd meg a stollen alakot: nyújtsd oválisra, majd hosszában hajtsd vissza az egyik oldalát úgy, hogy kissé fedje a másikat.

    A stollen formázásánál ne nyomkodd ki a levegőt a tésztából.

    6

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és pihentesd további 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).

    A pihentetés segít a tésztának megőrizni a formáját sütés közben.

    7

    Süsd 35–40 percig, amíg aranybarna kérget kap. Ha túl gyorsan sül a teteje, takard le sütőpapírral. Várd meg, míg teljesen kihűl.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. A stollent tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e.

    8

    A kihűlt stollent bőven szórd meg porcukorral. Tipp: másnapra a menta és a csokoládé íze még jobban összeér – tárold légmentesen!

    A porcukrot szitálva szórd a stollenre, hogy egyenletes legyen a bevonat.