Mézes balzsamecetes tejszínes mártás tálalva

Mézes balzsamecetes tejszínes mártás

A balzsamecet az olasz konyha egyik legnépszerűbb alapanyaga, amely gazdag, savanykás ízével számos étel karakterét emeli ki. A méz és a tejszín hozzáadásával azonban egy teljesen új dimenzióba lépünk, mivel a krémes textúra és az édes-savanykás ízek harmonikus egyensúlyba kerülnek. Ez a mézes balzsamecetes tejszínes mártás tökéletes választás sült húsokhoz, például sertéskarajhoz vagy csirkemellhez, de kiválóan illik grillezett zöldségek mellé is. Az egyszerű elkészítési módja miatt gyorsan az asztalra varázsolhatod, akár egy hétköznapi vacsora különlegességeként, akár egy ünnepi ebéd részeként. Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni az ízvilágot, próbáld meg egy csipet friss kakukkfűvel vagy rozmaringgal megbolondítani. Ez a mártás nemcsak ízletes, hanem a selymes állagának köszönhetően esztétikailag is feldobja az ételeket.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
50 ml Balzsamecet
2 ek. Méz
200 ml Főzőtejszín
20 g Vaj
1 gerezd Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és aprítsd finomra a fokhagymát. Készítsd elő a többi hozzávalót, mérd ki a balzsamecetet, a mézet és a tejszínt.

    A fokhagymát érdemes minél apróbbra vágni, hogy egyenletesen oszlassa el az ízét a mártásban.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon. Amikor megolvadt, add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd aranybarnára 1-2 perc alatt.

    Vigyázz, hogy a vaj ne égjen meg, mert az befolyásolja a mártás ízét. Ha szükséges, vedd lejjebb a lángot.

    3

    Öntsd hozzá a balzsamecetet és a mézet, majd keverd össze alaposan. Főzd 2-3 percig, amíg az ecet kissé besűrűsödik és az illatok intenzívebbé válnak.

    A balzsamecet minősége nagyban befolyásolja a mártás ízét. Használj jó minőségű, sűrű balzsamecetet.

    4

    Csökkentsd a hőt, majd lassan öntsd hozzá a főzőtejszínt. Folyamatos keverés mellett főzd 5-7 percig, amíg a mártás krémes állagú lesz.

    A tejszínt lassan öntsd hozzá, hogy ne csapódjon ki. Folyamatos keverés mellett főzd, hogy szép, krémes állagot kapj.

    5

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal. Ha intenzívebb balzsamecetes ízt szeretnél, adhatsz hozzá még egy kevés ecetet a végén.

    A sóval óvatosan bánj, mert a balzsamecet önmagában is sós ízű.

    6

    A kész mártást melegen tálald húsételek, grillezett zöldségek vagy tészta mellé. Ha marad, légmentesen zárható edényben hűtőben tárolhatod, és újramelegítés előtt alaposan keverd át.

    Újramelegítéskor alacsony lángon melegítsd a mártást, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés tejszínt, hogy visszanyerje a krémes állagát.