Mézes-csokoládés linzer sütemény tálalva

Mézes-csokoládés linzer

A linzer sütemény az osztrák cukrászat egyik legismertebb édessége, amely Magyarországon is gyorsan népszerűvé vált. A mézes-csokoládés változat egy különleges csavar a klasszikus linzeren, ahol a méz természetes édessége és a csokoládé intenzív íze tökéletes harmóniát alkot. A megfelelő omlós állag titka a hideg vaj gyors feldolgozása és a pihentetési idő betartása. Ez a sütemény tökéletes választás karácsonyi ünnepekre vagy különleges alkalmakra, de egy csésze kávé vagy tea mellé is kiváló kísérő.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
80 g Méz
50 g Porcukor
150 g Vaj
2 db Tojássárgája
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
100 g Étcsokoládé
50 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot.

    A porcukrot szitáld át, hogy ne legyen csomós a tésztád.

    2

    Add hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsold el a lisztes keverékkel, amíg finom, morzsás állagot nem kapsz.

    A vaj legyen nagyon hideg, közvetlenül a hűtőből vedd ki. A gyors morzsolás segít, hogy a vaj ne olvadjon meg, így a tészta omlós lesz.

    3

    Öntsd hozzá a mézet és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát homogén állagúvá.

    A méz íze nagyban befolyásolja a linzer ízét. Válassz jó minőségű, ízlésednek megfelelő mézet. Ne gyúrd túl a tésztát, csak amíg összeáll.

    4

    Csomagold fóliába a tésztát, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

    A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és formázható lesz.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle kör alakú linzerformákat. A korongok felének a közepét egy kisebb formával vágd ki.

    A tésztát két sütőpapír között is nyújthatod, így nem ragad le és nem kell lisztezni. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, hűtsd le újra, és nyújtsd ki.

    6

    Helyezd a linzerdarabokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd előmelegített 180°C-os sütőben süsd 8-10 percig, amíg világos aranybarna nem lesz.

    A linzereket ne süsd túl, mert kiszáradnak és kemények lesznek. Figyeld a sütőt, és vedd ki a linzereket, amint az aljuk enyhén aranybarna.

    7

    Hagyd teljesen kihűlni a linzereket, majd közben készítsd el a csokoládés tölteléket: olvaszd fel az étcsokoládét gőz fölött, és keverd hozzá a tejszínt, amíg sima állagot nem kapsz.

    A tejszín legyen legalább 30%-os zsírtartalmú, hogy a csokoládékrém szép sima legyen. Ha a krém túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejszínt.

    8

    A teljes linzerkorongokat kend meg az olvasztott csokoládéval, és helyezd rájuk a közepükön kivágott darabokat.

    A csokoládét egyenletesen kend el a linzereken. A linzereket óvatosan helyezd egymásra, hogy ne törjenek össze.

    9

    Hagyd a linzereket szobahőmérsékleten pihenni, amíg a csokoládé megdermed, majd tálalás előtt porcukorral megszórva kínáld.

    A linzereket hűvös helyen tárold, hogy a csokoládé ne olvadjon meg. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá.