Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot.
A porcukrot szitáld át, hogy ne legyen csomós a tésztád.
Add hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsold el a lisztes keverékkel, amíg finom, morzsás állagot nem kapsz.
A vaj legyen nagyon hideg, közvetlenül a hűtőből vedd ki. A gyors morzsolás segít, hogy a vaj ne olvadjon meg, így a tészta omlós lesz.
Öntsd hozzá a mézet és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát homogén állagúvá.
A méz íze nagyban befolyásolja a linzer ízét. Válassz jó minőségű, ízlésednek megfelelő mézet. Ne gyúrd túl a tésztát, csak amíg összeáll.
Csomagold fóliába a tésztát, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és formázható lesz.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle kör alakú linzerformákat. A korongok felének a közepét egy kisebb formával vágd ki.
A tésztát két sütőpapír között is nyújthatod, így nem ragad le és nem kell lisztezni. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, hűtsd le újra, és nyújtsd ki.
Helyezd a linzerdarabokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd előmelegített 180°C-os sütőben süsd 8-10 percig, amíg világos aranybarna nem lesz.
A linzereket ne süsd túl, mert kiszáradnak és kemények lesznek. Figyeld a sütőt, és vedd ki a linzereket, amint az aljuk enyhén aranybarna.
Hagyd teljesen kihűlni a linzereket, majd közben készítsd el a csokoládés tölteléket: olvaszd fel az étcsokoládét gőz fölött, és keverd hozzá a tejszínt, amíg sima állagot nem kapsz.
A tejszín legyen legalább 30%-os zsírtartalmú, hogy a csokoládékrém szép sima legyen. Ha a krém túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejszínt.
A teljes linzerkorongokat kend meg az olvasztott csokoládéval, és helyezd rájuk a közepükön kivágott darabokat.
A csokoládét egyenletesen kend el a linzereken. A linzereket óvatosan helyezd egymásra, hogy ne törjenek össze.
Hagyd a linzereket szobahőmérsékleten pihenni, amíg a csokoládé megdermed, majd tálalás előtt porcukorral megszórva kínáld.
A linzereket hűvös helyen tárold, hogy a csokoládé ne olvadjon meg. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.