A diót daráljuk le finomra, majd keverjük össze a fahéjjal és a cukorral.
A dió íze intenzívebb lesz, ha sütőben vagy serpenyőben enyhén megpirítod darálás előtt. Vigyázz, ne égjen meg!
A zsemlemorzsát egy serpenyőben, a vaj felével pirítsuk meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz.
Folyamatosan kevergesd a zsemlemorzsát, hogy egyenletesen piruljon, és ne égjen le. Alacsony lángon kezdd a pirítást, így elkerülheted a gyors égést.
A mézet melegítsük fel egy kicsit, hogy könnyebben keverhető legyen.
A mézet óvatosan melegítsd, ne forrald, mert elveszítheti az értékes tápanyagait. Mikróban rövid ideig vagy vízgőz felett a legideálisabb.
A réteslapokat egyesével, egy tiszta konyharuhán terítsük ki. Minden lapot kenjünk meg egy kevés olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a pirított zsemlemorzsával és a diós keverékkel.
A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért amíg nem dolgozol velük, takard le őket nedves konyharuhával. A vaj ne legyen túl forró, mert elszakíthatja a lapokat.
A mézet locsoljuk rá a diós töltelékre, majd tekerjük fel a réteseket.
Ne spórolj a mézzel, de ne is áztasd el vele a tölteléket, mert akkor a rétes túl édes lesz és nehezen kezelhető.
Az egyes réteseket egy kivajazott tepsibe helyezzük.
A tepsit alaposan vajazd ki, hogy a rétes ne ragadjon le sütés közben. Sütőpapír használata is jó megoldás lehet.
A tojást verd fel, és kend meg vele a rétesek tetejét, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen, és szebb színt adjon a rétesnek. Ha fényesebb felületet szeretnél, a tojáshoz keverj egy kis mézet.
Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a réteseket 30-40 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.
A sütési idő függ a sütődtől, figyelj a rétesre, nehogy megégjen. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.
Tálalás előtt hagyd hűlni egy kicsit, majd szeleteld fel és tálald melegen.
A rétes könnyebben szeletelhető, ha kicsit hűl, de még meleg. Porcukorral megszórva még finomabb!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.