Mézes-diós rétes tálalva

Mézes-diós rétes

A mézes-diós rétes a magyar konyha egyik édes és különleges édessége, amely a méz és a dió gazdag ízét ötvözi a réteslapok könnyed és ropogós textúrájával. A diós töltelék és a méz édes, aromás íze tökéletesen kiegészíti egymást, és a fahéj fűszeres háttérhangja igazán különlegessé teszi ezt a desszertet. A mézes-diós rétes tökéletes választás ünnepi alkalmakkor vagy családi összejöveteleken.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
10 db Réteslap
200 g Dió
100 g Méz
50 g Cukrozatlan zsemlemorzsa
1 tk. Fahéj
50 g Vaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A diót daráljuk le finomra, majd keverjük össze a fahéjjal és a cukorral.

    A dió íze intenzívebb lesz, ha sütőben vagy serpenyőben enyhén megpirítod darálás előtt. Vigyázz, ne égjen meg!

    2

    A zsemlemorzsát egy serpenyőben, a vaj felével pirítsuk meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    Folyamatosan kevergesd a zsemlemorzsát, hogy egyenletesen piruljon, és ne égjen le. Alacsony lángon kezdd a pirítást, így elkerülheted a gyors égést.

    3

    A mézet melegítsük fel egy kicsit, hogy könnyebben keverhető legyen.

    A mézet óvatosan melegítsd, ne forrald, mert elveszítheti az értékes tápanyagait. Mikróban rövid ideig vagy vízgőz felett a legideálisabb.

    4

    A réteslapokat egyesével, egy tiszta konyharuhán terítsük ki. Minden lapot kenjünk meg egy kevés olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a pirított zsemlemorzsával és a diós keverékkel.

    A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért amíg nem dolgozol velük, takard le őket nedves konyharuhával. A vaj ne legyen túl forró, mert elszakíthatja a lapokat.

    5

    A mézet locsoljuk rá a diós töltelékre, majd tekerjük fel a réteseket.

    Ne spórolj a mézzel, de ne is áztasd el vele a tölteléket, mert akkor a rétes túl édes lesz és nehezen kezelhető.

    6

    Az egyes réteseket egy kivajazott tepsibe helyezzük.

    A tepsit alaposan vajazd ki, hogy a rétes ne ragadjon le sütés közben. Sütőpapír használata is jó megoldás lehet.

    7

    A tojást verd fel, és kend meg vele a rétesek tetejét, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen, és szebb színt adjon a rétesnek. Ha fényesebb felületet szeretnél, a tojáshoz keverj egy kis mézet.

    8

    Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a réteseket 30-40 percig, amíg szépen megpirulnak és ropogósak lesznek.

    A sütési idő függ a sütődtől, figyelj a rétesre, nehogy megégjen. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.

    9

    Tálalás előtt hagyd hűlni egy kicsit, majd szeleteld fel és tálald melegen.

    A rétes könnyebben szeletelhető, ha kicsit hűl, de még meleg. Porcukorral megszórva még finomabb!