Mézes és diós gnocchi tálalva

Mézes és diós gnocchi

A mézes és diós gnocchi egy hagyományos, mégis különleges desszert, amely a méz édes lágyságát és a pirított dió ropogós textúráját ötvözi. A fahéj és a vanília kivonat melegséget ad az ételnek, amely tökéletes választás hideg estékre vagy egy ünnepi vacsora lezárásaként. Ez a recept garantáltan elvarázsol mindenkit, aki szereti a klasszikus, de mégis különleges édességeket.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojás
50 g Méz
80 g Dió
100 ml Tejszín
40 g Vaj
30 g Barnacukor
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Fahéj
30 g Porcukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.

    Használj lisztes burgonyát, mert az kevésbé vizes, így a gnocchi nem lesz ragacsos. A burgonyát villával ellenőrizd, hogy megpuhult-e.

    2

    Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.

    A burgonyát még melegen törd át, mert akkor könnyebb vele dolgozni és kevésbé lesz ragacsos a tészta.

    3

    Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.

    A tészta ne legyen túl kemény, mert akkor a gnocchi rágós lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat.

    4

    Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.

    Lisztezd be a felületet, ahol sodrod a tésztát, hogy ne ragadjon le. A darabokat formázhatod villával is, ha szeretnéd.

    5

    Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.

    A gnocchikat kis adagokban főzd, hogy ne ragadjanak össze. Amikor feljönnek a víz felszínére, azonnal szűrd le őket, mert túlfőve széteshetnek.

    6

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.

    A pirítás során a gnocchi kívül ropogós, belül puha lesz. Ne pirítsd túl, mert megéghet.

    7

    Egy másik serpenyőben olvaszd meg a mézet és a barnacukrot, majd keverd hozzá a tejszínt és a vanília kivonatot.

    A mézet és a barnacukrot alacsony lángon olvaszd, hogy ne égjen meg. A tejszínt fokozatosan add hozzá, hogy a mártás sima legyen.

    8

    Hagyd, hogy a mártás besűrűsödjön, majd adj hozzá egy csipet fahéjat az extra aromáért.

    A mártást folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le. A fahéj opcionális, de jól illik a mézes ízhez.

    9

    Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a durvára vágott diót, hogy még intenzívebb ízt kapjon.

    A diót alacsony lángon pirítsd, és figyelj rá, mert könnyen megég.

    10

    Öntsd a mézes mártást a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.

    Ne öntsd a mártást az összes gnocchira egyszerre, hanem adagokban, hogy a gnocchik ne ázzanak el.

    11

    Szórd meg a pirított dióval és porcukorral a tökéletes ízhatás érdekében.

    A dió pirítása kiemeli az ízét, de vigyázz, hogy ne égjen meg. A porcukor opcionális, de jól kiegészíti a mézes ízt.

    12

    Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra mézzel meglocsolva és dióval díszítve!

    Azonnal tálald, mert a gnocchi idővel megszívhatja magát a mártással.