Főzd meg a burgonyát héjában sós vízben kb. 20 perc alatt, amíg teljesen meg nem puhul.
Használj lisztes burgonyát, mert az kevésbé vizes, így a gnocchi nem lesz ragacsos. A burgonyát villával ellenőrizd, hogy megpuhult-e.
Hámozd meg a burgonyát, majd még melegen törd át egy krumplinyomón vagy villával egy tálban.
A burgonyát még melegen törd át, mert akkor könnyebb vele dolgozni és kevésbé lesz ragacsos a tészta.
Hagyd a tört burgonyát kissé kihűlni, majd add hozzá a tojást, a sót és a lisztet. Gyúrd össze egy lágy, de nem ragacsos tésztává.
A tészta ne legyen túl kemény, mert akkor a gnocchi rágós lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat.
Oszd a tésztát több részre, és sodord ki hengerekké. Egy éles késsel vágd kb. 2 cm-es darabokra.
Lisztezd be a felületet, ahol sodrod a tésztát, hogy ne ragadjon le. A darabokat formázhatod villával is, ha szeretnéd.
Forralj fel egy nagy lábos vizet, majd adj hozzá sót. Főzd a gnocchikat kis adagokban, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), majd szűrd le őket.
A gnocchikat kis adagokban főzd, hogy ne ragadjanak össze. Amikor feljönnek a víz felszínére, azonnal szűrd le őket, mert túlfőve széteshetnek.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a kifőtt gnocchikat, hogy kissé aranybarnára piruljanak.
A pirítás során a gnocchi kívül ropogós, belül puha lesz. Ne pirítsd túl, mert megéghet.
Egy másik serpenyőben olvaszd meg a mézet és a barnacukrot, majd keverd hozzá a tejszínt és a vanília kivonatot.
A mézet és a barnacukrot alacsony lángon olvaszd, hogy ne égjen meg. A tejszínt fokozatosan add hozzá, hogy a mártás sima legyen.
Hagyd, hogy a mártás besűrűsödjön, majd adj hozzá egy csipet fahéjat az extra aromáért.
A mártást folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le. A fahéj opcionális, de jól illik a mézes ízhez.
Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a durvára vágott diót, hogy még intenzívebb ízt kapjon.
A diót alacsony lángon pirítsd, és figyelj rá, mert könnyen megég.
Öntsd a mézes mártást a pirított gnocchikra, majd óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon.
Ne öntsd a mártást az összes gnocchira egyszerre, hanem adagokban, hogy a gnocchik ne ázzanak el.
Szórd meg a pirított dióval és porcukorral a tökéletes ízhatás érdekében.
A dió pirítása kiemeli az ízét, de vigyázz, hogy ne égjen meg. A porcukor opcionális, de jól kiegészíti a mézes ízt.
Tálald azonnal, melegen, egy kevés extra mézzel meglocsolva és dióval díszítve!
Azonnal tálald, mert a gnocchi idővel megszívhatja magát a mártással.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.