Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A folyadék ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklet, ha az ujjad bele tudod mártani.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a mézet és a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A dagasztás időtartama fontos, hogy a glutén megfelelően kialakuljon.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tésztát takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A perec formázásához görgesd a tésztát hosszú csíkká, majd formázz belőle U alakot. Keresztezd a két végét, és nyomd a perec alsó részéhez.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít a szezámmagnak rátapadni a perecekre, és szép fényes felületet biztosít.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rájuk, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. A mézet olvaszd meg egy kis vízzel, majd locsold rá a perecekre, miközben a perecek még melegek.
A méz felolvasztásához használj mikrohullámú sütőt vagy egy kis lábast. Ne forrald fel a mézet, csak olvaszd meg.
Tálald a mézes pereceket frissen, hogy a méz ne hűljön meg teljesen, és élvezd a sós és édes ízek tökéletes harmóniáját.
A pereceket tárolhatod légmentesen záródó dobozban, de a legjobb frissen fogyasztani.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.