Mézes-pisztáciás Stollen szeletelve, porcukorral megszórva

Mézes-pisztáciás Stollen

A méz évezredek óta a természet egyik legértékesebb édesítőszere, amely nemcsak ízével, hanem jótékony hatásaival is kiemelkedik. A klasszikus német stollen recept mézzel való gazdagítása nemcsak különleges aromát ad a tésztának, hanem egészségesebb alternatívát is kínál a hagyományos cukorral szemben. A pisztácia pedig egy mediterrán eredetű dióféle, amely kellemesen roppanós textúrát és elegáns, lágy ízt hoz a süteménybe. Amint a mézes tészta sül, az illata betölti a konyhát és meghitt ünnepi hangulatot teremt. A siker kulcsa a méz és pisztácia arányának egyensúlya – a méz nem csak édesít, hanem színt és nedvességet is ad. Tipp: ha szeretnéd fokozni az ízélményt, használj virágmézet vagy akácmézet, ezek kellemesen lágy karaktert adnak. Ez a mézes-pisztáciás stollen tökéletes választás az ünnepekhez, különleges reggelikhez vagy vendégváráshoz – minden szelet aranyat ér, és melegséget hoz a szívekbe is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Élesztő
100 g Méz
200 g Vaj
2 db Tojás
1 tk.
1 tk. Őrölt fahéj
120 g Pisztácia (hámozott, durvára vágott)
10 g Vaníliás cukor
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kevés mézet (kb. 1 tk.), majd hagyd felfutni kb. 10 perc alatt, amíg habos nem lesz.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, fahéjat és vaníliás cukrot. Add hozzá az olvasztott vajat, tojásokat, maradék mézet és a felfuttatott élesztőt, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben összeáll a tészta.

    3

    Gyúrd a tésztát simára és rugalmasra kb. 10 percig. Ha szükséges, adj hozzá kevés lisztet. A tészta akkor jó, ha elválik a kezedtől, de még mindig puha.

    A tészta gyúrása fontos, mert így alakul ki a megfelelő gluténszerkezet, ami a stollen könnyedségét biztosítja. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a tészta száraz lesz.

    4

    Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő. Közben aprítsd fel a pisztáciát, ha nem darabolt formában használod.

    A tészta keléséhez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő (kb. 30-40°C-on) vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    A megkelt tésztát gyúrd át enyhén, majd dolgozd bele a pisztáciát. Fontos, hogy egyenletesen oszlasd el benne, hogy minden szelet tartalmazzon belőle.

    A pisztáciát enyhén lisztezd be, így kevésbé fog lesüllyedni a tészta aljára sütés közben.

    6

    Formázd meg a tésztát: lapítsd ki, majd hajtsd össze úgy, hogy középen egy kis domborulat maradjon – ez adja meg a stollen klasszikus formáját. Helyezd sütőpapíros tepsibe, és hagyd újra kelni 30 percig.

    A formázásnál figyelj, hogy ne nyomkodd ki a tésztából a levegőt, mert akkor kemény lesz a stollen.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a kalácsot 40–45 percig, amíg aranybarnára sül. Tipp: ha túlbarnulna a teteje, takard le alufóliával a sütés második felére.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a közepe is átsült-e már.

    8

    Sütés után még melegen kend meg vajjal a tetejét, majd szórd meg porcukorral. Hagyd teljesen kihűlni, ezután szeleteld.

    A vajas bevonat segít megőrizni a stollen nedvességét, és a porcukor is jobban tapad rá.