Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy kevés mézet (kb. 1 tk.), majd hagyd felfutni kb. 10 perc alatt, amíg habos nem lesz.
A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, fahéjat és vaníliás cukrot. Add hozzá az olvasztott vajat, tojásokat, maradék mézet és a felfuttatott élesztőt, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben összeáll a tészta.
Gyúrd a tésztát simára és rugalmasra kb. 10 percig. Ha szükséges, adj hozzá kevés lisztet. A tészta akkor jó, ha elválik a kezedtől, de még mindig puha.
A tészta gyúrása fontos, mert így alakul ki a megfelelő gluténszerkezet, ami a stollen könnyedségét biztosítja. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a tészta száraz lesz.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő. Közben aprítsd fel a pisztáciát, ha nem darabolt formában használod.
A tészta keléséhez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő (kb. 30-40°C-on) vagy egy meleg radiátor közelében.
A megkelt tésztát gyúrd át enyhén, majd dolgozd bele a pisztáciát. Fontos, hogy egyenletesen oszlasd el benne, hogy minden szelet tartalmazzon belőle.
A pisztáciát enyhén lisztezd be, így kevésbé fog lesüllyedni a tészta aljára sütés közben.
Formázd meg a tésztát: lapítsd ki, majd hajtsd össze úgy, hogy középen egy kis domborulat maradjon – ez adja meg a stollen klasszikus formáját. Helyezd sütőpapíros tepsibe, és hagyd újra kelni 30 percig.
A formázásnál figyelj, hogy ne nyomkodd ki a tésztából a levegőt, mert akkor kemény lesz a stollen.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a kalácsot 40–45 percig, amíg aranybarnára sül. Tipp: ha túlbarnulna a teteje, takard le alufóliával a sütés második felére.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a közepe is átsült-e már.
Sütés után még melegen kend meg vajjal a tetejét, majd szórd meg porcukorral. Hagyd teljesen kihűlni, ezután szeleteld.
A vajas bevonat segít megőrizni a stollen nedvességét, és a porcukor is jobban tapad rá.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.