Kezdd azzal, hogy előkészíted a hozzávalókat: mérd ki a darált diót, a mézet, és a fűszereket (fahéj, gyömbérpor, őrölt szegfűszeg). Verd fel a tojást, és egy evőkanál vizet adj hozzá a kenéshez. Tipp: a tojásos kenés akkor lesz szép fényes, ha alaposan elkevered.
A dió helyett használhatsz más olajos magvakat is, például mandulát vagy mogyorót.
Egy tálban keverd össze a darált diót a mézzel és a fűszerekkel, míg sűrű, illatos masszát nem kapsz. Ez lesz a töltelék. Tipp: ha túl sűrű, egy kis mézzel lazíthatsz rajta, de ügyelj, hogy ne legyen túl folyós, mert kifolyhat sütés közben.
A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted a pikáns ízeket, adhatsz hozzá egy csipetnyi cayenne borsot is.
A leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 2 mm vastagságúra. Vágj belőle egyforma méretű, körülbelül 10x10 cm-es négyzeteket. Tipp: ha a tészta túlságosan megpuhul, tedd vissza rövid időre a hűtőbe.
A leveles tésztát mindig hidegen használd, különben nehéz vele dolgozni. Ha nincs időd kinyújtani, használhatsz előre kinyújtott leveles tésztát is.
Helyezz egy teáskanálnyi diós tölteléket minden tésztadarab közepére, majd hajtsd félbe háromszög alakra. A széleket egy kevés vízzel nedvesítsd meg, majd villával nyomd le őket, hogy jól zárjanak. Tipp: ügyelj arra, hogy a töltelék ne kerüljön a szélekre, különben nem fog jól tapadni.
A szélek lezárásához használhatsz tojást is víz helyett, az még jobban összeragasztja a tésztát.
Tedd a megtöltött samosákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket a tojásos-vizes keverékkel, ettől lesz szép aranybarna. Tipp: egy puha ecsettel dolgozz, hogy ne sértsd meg a tészta felületét.
A tojásos kenésbe keverhetsz egy kevés tejet is, az még szebb színt ad a tésztának.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd 15-18 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz a tészta. Tipp: ha a sütőd egyenetlenül süt, a sütés felénél fordítsd meg a tepsit.
A sütési idő függ a sütődtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd hűlni pár percig, mielőtt tálalnád. Melegen a mézes töltelék még selymes, míg kihűlve kicsit szilárdabbá válik. Tipp: tálalás előtt szórd meg egy kevés porcukorral vagy fahéjjal.
A samosa a legjobb frissen, de másnap is finom. Tárold légmentesen záródó edényben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.