Mézeskalácsos és diós samosa tálalva

Mézeskalácsos és diós samosa

A mézeskalácsos és diós samosa egy különleges fúziós édesség, amely az indiai samosa hagyományait ötvözi a közép-európai karácsonyi sütemények ízeivel. A klasszikus samosa formát édes töltelék gazdagítja: mézzel összefogott darált dió és illatos karácsonyi fűszerek. Ahogy a méz melegszik a sütőben, az illata betölti a konyhát és meghitt ünnepi hangulatot teremt. Egy-egy falat ebből a ropogós tésztás finomságból egyaránt idézi a mézeskalácsot és a diós bejglit. A titka a friss dió használata és a tészta precíz lezárása – így lesz kívül aranybarna és ropogós, belül pedig puha és édesen fűszeres. Tipp: ha szeretnéd különlegessé tenni, keverj a töltelékhez egy kevés kandírozott narancshéjat is. Ez a recept kiválóan alkalmas karácsonyi süteményes tálakra, adventi összejövetelekre vagy akár gasztroajándékként is. Látványos, mégis egyszerű elkészíteni, így kezdőknek is remek választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
1050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Leveles tészta
120 g Darált dió
80 g Méz
1 tk. Fahéj
0.5 tk. Őrölt szegfűszeg
0.5 tk. Gyömbérpor
1 db Tojás
1 ek. Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy előkészíted a hozzávalókat: mérd ki a darált diót, a mézet, és a fűszereket (fahéj, gyömbérpor, őrölt szegfűszeg). Verd fel a tojást, és egy evőkanál vizet adj hozzá a kenéshez. Tipp: a tojásos kenés akkor lesz szép fényes, ha alaposan elkevered.

    A dió helyett használhatsz más olajos magvakat is, például mandulát vagy mogyorót.

    2

    Egy tálban keverd össze a darált diót a mézzel és a fűszerekkel, míg sűrű, illatos masszát nem kapsz. Ez lesz a töltelék. Tipp: ha túl sűrű, egy kis mézzel lazíthatsz rajta, de ügyelj, hogy ne legyen túl folyós, mert kifolyhat sütés közben.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted a pikáns ízeket, adhatsz hozzá egy csipetnyi cayenne borsot is.

    3

    A leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 2 mm vastagságúra. Vágj belőle egyforma méretű, körülbelül 10x10 cm-es négyzeteket. Tipp: ha a tészta túlságosan megpuhul, tedd vissza rövid időre a hűtőbe.

    A leveles tésztát mindig hidegen használd, különben nehéz vele dolgozni. Ha nincs időd kinyújtani, használhatsz előre kinyújtott leveles tésztát is.

    4

    Helyezz egy teáskanálnyi diós tölteléket minden tésztadarab közepére, majd hajtsd félbe háromszög alakra. A széleket egy kevés vízzel nedvesítsd meg, majd villával nyomd le őket, hogy jól zárjanak. Tipp: ügyelj arra, hogy a töltelék ne kerüljön a szélekre, különben nem fog jól tapadni.

    A szélek lezárásához használhatsz tojást is víz helyett, az még jobban összeragasztja a tésztát.

    5

    Tedd a megtöltött samosákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket a tojásos-vizes keverékkel, ettől lesz szép aranybarna. Tipp: egy puha ecsettel dolgozz, hogy ne sértsd meg a tészta felületét.

    A tojásos kenésbe keverhetsz egy kevés tejet is, az még szebb színt ad a tésztának.

    6

    Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd 15-18 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz a tészta. Tipp: ha a sütőd egyenetlenül süt, a sütés felénél fordítsd meg a tepsit.

    A sütési idő függ a sütődtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.

    7

    Hagyd hűlni pár percig, mielőtt tálalnád. Melegen a mézes töltelék még selymes, míg kihűlve kicsit szilárdabbá válik. Tipp: tálalás előtt szórd meg egy kevés porcukorral vagy fahéjjal.

    A samosa a legjobb frissen, de másnap is finom. Tárold légmentesen záródó edényben.