Minestrone leves brokkolival, sárgarépával és tésztával gazdagon tálalva

Minestrone brokkolival

A Minestrone leves az olasz konyha egyik legismertebb és legváltozatosabb fogása, amelyet hagyományosan a szezonális zöldségek felhasználásával készítettek el már a középkorban is. Történeti háttér: eredetileg paraszti étel volt, melybe azt tettek, ami épp a kertben termett – brokkoli, répa, bab, tészta vagy rizs. Az évszázadok során a recept családonként és régiónként eltérő formát öltött, de mindig a bőséget és a tápláló összetevőket képviselte. Technikai tanács: a brokkolit mindig csak a főzés végén add hozzá, különben túlfő és elveszti élénk zöld színét és roppanós textúráját. Ahogy a fokhagyma és zöldségek együtt párolódnak, az illatuk betölti a konyhát, és kellemesen meghitt hangulatot áraszt. Ez az étel ideális választás hűvösebb napokra vagy egy könnyed, de laktató ebédre. Különösen ajánlott vegetáriánus vendégeknek, és jól variálható más zöldségekkel is, mint cukkini vagy kelkáposzta.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Brokkoli
2 db Sárgarépa
1 db Zeller
400 g Paradicsomkonzerv
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 l Zöldség alaplé
240 g Konzerv fehérbab
100 g Tészta (kisméretű, pl. kagyló vagy csavart)
1 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: a brokkolit szedd rózsáira, a sárgarépát, zellert és vöröshagymát aprítsd fel egyforma méretű kockákra, a fokhagymát zúzd össze vagy reszeld le.

    A zöldségek egyforma méretre vágása segíti az egyenletes főzést, és esztétikusan mutat a levesben is.

    2

    Egy nagy fazékban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és párold 3-4 percig, amíg üveges nem lesz.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserű lehet – amint illatozni kezd, máris jöhet a következő lépés!

    3

    Add hozzá a sárgarépát és a zellert. Párold további 5 percig, hogy kissé megpuhuljanak, majd keverd bele a paradicsomkonzervet, és főzd 2-3 percig.

    A paradicsom savasságát egy csipet cukorral is kiegyensúlyozhatod, ha szükséges.

    4

    Öntsd fel az alaplével, keverd bele a babot, sót és borsot. Forrald fel, majd vedd lejjebb a hőfokot, és főzd 10 percig.

    Használj natúr alaplevet, így jobban kiemelkednek a friss zöldségek ízei.

    5

    Add hozzá a brokkolit és a tésztát, majd főzd további 8-10 percig, amíg a tészta megpuhul, de még nem esik szét.

    A tésztát közvetlenül a fogyasztás előtt add hozzá, különben túlfő és elázik.

    6

    Kóstold meg, ha szükséges, állíts a fűszerezésen. A levest tálalás előtt 5 percig pihentesd lefedve, hogy az ízek összeérjenek.

    Egy csepp olívaolajjal vagy frissen reszelt parmezánnal is tálalhatod, ha nem számít a plusz allergén.