Minestrone kelkáposztával, zöldségekkel és tésztával tálalva

Minestrone kelkáposztával

A minestrone kelkáposztával egy valódi téli klasszikus, amely az olasz vidéki konyha egyik legízesebb, legmelegítőbb formája. Történeti háttér: A kelkáposzta régi, jól tárolható zöldség, így a hidegebb hónapokban is gyakran használták az olasz háziasszonyok minestrone leveshez. Főként Észak-Olaszországban volt népszerű, ahol a tartalmas, réteges levesek jellemzőek. Technikai tanács: A kelkáposztát érdemes enyhén előfőzni vagy forró vízbe mártani, hogy puhább, mégis karakteres állagot kapjon. Felhasználói élmény: A leves tartalmas, melegítő hatású, így hideg napokon különösen jól esik. Friss kenyérrel kínálva teljes értékű vegetáriánus fogás, amely tökéletes családi vacsorákhoz vagy hétvégi ebédekhez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
890 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Vöröshagyma
2 db Sárgarépa
2 szár Zeller
2 db Fokhagyma
2 db Burgonya
150 g Zöldbab
150 g Kelkáposzta
200 g Fehérbab (főtt vagy konzerv)
400 g Konzerv hámozott paradicsom
1 l Zöldségleves alaplé
100 g Rövid tészta (pl. penne, elbow)
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, burgonyát és zöldbabot tisztítsd meg, majd vágd fel kisebb darabokra. A kelkáposztát csíkozd fel.

    A kelkáposztát előbb forró vízben blansírozhatod 1–2 percig, hogy megőrizze színét és könnyebben emészthető legyen.

    2

    Hevítsd fel az olívaolajat egy nagy lábasban, és párold meg benne a hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert kb. 5 percig.

    Ne kapjon színt – csak üvegesedjen meg, hogy ne keseredjen el az alap.

    3

    Add hozzá a burgonyát, zöldbabot, kelkáposztát és a felaprított paradicsomot. Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd főzd 10 percig.

    A kelkáposzta főzés közben is megőrzi enyhén roppanós állagát – így lesz a leves még textúrában is izgalmas.

    4

    Tedd bele a fehérbabot és a tésztát, majd főzd további 10–12 percig, amíg a tészta megpuhul.

    Ha másnap is fogyasztod a levest, külön főzd ki a tésztát, és tálaláskor add hozzá – így nem szívja fel az összes levet.

    5

    Ízesítsd sóval, borssal, majd add hozzá a finomra vágott petrezselymet, és keverd össze.

    A petrezselymet közvetlenül tálalás előtt add a leveshez, hogy ne veszítse el színét és aromáját.

    6

    Tálald melegen, friss kenyérrel vagy pirítóssal. Ha nem vegán változatot készítesz, reszelt sajttal is megszórhatod.

    A kelkáposztás változat tartalmasabb, így akár főételként is megállja a helyét.