Mogyorós parfé tálalva

Mogyorós parfé

A mogyorós parfé egy gazdag és krémes desszert, amely a mogyoró ízét és a tejszín selymességét egyesíti. A parfé egy klasszikus francia desszert, amely az 1800-as évek végén vált népszerűvé. Képzeld el, ahogy a pirított mogyoró íze keveredik a krémes tejszínnel, miközben a parfé selymes textúrája szétárad a szádban. A parfé titka a pirított mogyoró ízében rejlik, amely a desszert természetes édességét és gazdag ízét adja. Tálalhatod bogyós gyümölcsökkel vagy egy kevés friss mentával is, hogy még különlegesebb legyen.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tejszín
4 db Tojássárgája
100 g Porcukor
100 g Mogyoró
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A mogyorót egy serpenyőben, közepes lángon, enyhén pirítsd meg, amíg szép illatos és enyhén aranybarna nem lesz.

    Figyelj oda, mert a mogyoró könnyen megég! Rendszeresen kevergesd.

    2

    Egy másik tálban verd habosra a tojássárgáját a porcukorral, amíg világos, habos krémet nem kapsz.

    Használj elektromos habverőt a gyorsabb és hatékonyabb eredmény érdekében.

    3

    Egy kis lábosban, közepes lángon, melegítsd fel a vizet. Amikor forrni kezd, add hozzá a pirított mogyorót, és főzd 5-6 percig, amíg a mogyoró megpuhul és a leve kicsit besűrűsödik.

    A mogyorót előre be is áztathatod, így rövidebb lesz a főzési idő.

    4

    A kész mogyorós pürét szűrd át, hogy eltávolítsd a nagyobb darabokat, majd a sűrű levet öntsd hozzá a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett. Ezután tedd vissza a tálat egy vízgőzre, és folyamatosan keverd, amíg a keverék enyhén besűrűsödik.

    Vízgőz felett óvatosan keverd, nehogy a tojás összeugorjon. A keverék akkor jó, ha a kanál hátán megtartja a nyomot.

    5

    A tejszínt egy másik tálban verd fel kemény habbá. Fontos, hogy a tejszín hideg legyen, hogy könnyebben felverhető legyen.

    A tejszínt és a habverő fejeket is érdemes előzőleg a hűtőbe tenni.

    6

    Lassan és óvatosan forgasd bele a felvert tejszínt a tojásos-mogyorós keverékbe. A spatulát használva ügyelj arra, hogy ne törjön össze a hab, és megőrizze a könnyed állagot.

    A keverést alulról felfelé végezd, körkörös mozdulatokkal.

    7

    A kész keveréket öntsd egy tálba vagy egy szilikon formába, majd tedd a mélyhűtőbe. Minimum 4-6 órát hagyd fagyasztani, de az ízek még jobban összeérnek, ha egy egész éjszakát pihentetjük.

    Ha nincs szilikon formád, béleld ki a tálat folpackkal, hogy könnyebben ki tudd borítani a parfét.

    8

    Tálalás előtt 5 perccel vedd ki a parfé formát a fagyasztóból, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Egy meleg vízbe mártott késsel könnyedén vághatsz a parféba.

    A parfét tálalhatod gyümölcsökkel, csokoládéöntettel vagy tejszínhabbal.