Mogyoróvajas fánk tálalva

Mogyoróvajas fánk

A fánkok régóta az egyik legkedveltebb édességek közé tartoznak világszerte, és számtalan változatban elkészíthetők. A mogyoróvajas fánk egy modern csavar ezen a klasszikus finomságon, amely a lágy, édes tésztát és a krémes, mogyorós ízt ötvözi. A mogyoróvaj töltelék tökéletesen kiegészíti a frissen sült, puha fánkok ízét, így minden harapás maga az édes élvezet. A tökéletes mogyoróvajas fánk titka a megfelelő tésztakelesztés és a pontos sütési idő, amely garantálja a könnyű és légies textúrát. Tökéletes választás hétvégi kényeztetéshez vagy különleges alkalmakra!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
500 ml Napraforgóolaj
200 g Mogyoróvaj
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A száraz és nedves hozzávalókat külön-külön is összekeverheted először, mielőtt összeöntöd őket.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falához, és rugalmas tapintású. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert akkor a fánk száraz lesz.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A konyharuha legyen tiszta és enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki kelés közben.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A kiszaggatott tésztát óvatosan kezeld, hogy ne sérüljön meg.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    A második kelesztés során figyelj, hogy ne száradjanak ki a fánkok. Takard le őket enyhén nedves konyharuhával.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Az olaj hőmérsékletét sütőthermóval ellenőrizheted. Ha nincs, akkor egy kis darab tésztával teszteld: ha azonnal aranybarnára sül, akkor jó a hőmérséklet.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    A fánkokat óvatosan forgasd, nehogy megsérüljenek. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    Hagyd a fánkokat teljesen kihűlni, majd egy habzsákba töltsd a mogyoróvajat, és óvatosan töltsd meg a fánkok belsejét.

    A mogyoróvajat előzőleg tedd hűtőbe, hogy kicsit keményebb legyen, így könnyebb lesz vele tölteni a fánkokat. Ha nincs habzsákod, egy zacskó sarkát is levághatod.

    10

    Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, majd tálald őket frissen és melegen a legjobb ízélményért.

    Azonnal tálald, amíg meleg, mert akkor a legfinomabb!