Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A száraz és nedves hozzávalókat külön-külön is összekeverheted először, mielőtt összeöntöd őket.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falához, és rugalmas tapintású. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert akkor a fánk száraz lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A konyharuha legyen tiszta és enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki kelés közben.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A kiszaggatott tésztát óvatosan kezeld, hogy ne sérüljön meg.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
A második kelesztés során figyelj, hogy ne száradjanak ki a fánkok. Takard le őket enyhén nedves konyharuhával.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét sütőthermóval ellenőrizheted. Ha nincs, akkor egy kis darab tésztával teszteld: ha azonnal aranybarnára sül, akkor jó a hőmérséklet.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A fánkokat óvatosan forgasd, nehogy megsérüljenek. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd a fánkokat teljesen kihűlni, majd egy habzsákba töltsd a mogyoróvajat, és óvatosan töltsd meg a fánkok belsejét.
A mogyoróvajat előzőleg tedd hűtőbe, hogy kicsit keményebb legyen, így könnyebb lesz vele tölteni a fánkokat. Ha nincs habzsákod, egy zacskó sarkát is levághatod.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére, majd tálald őket frissen és melegen a legjobb ízélményért.
Azonnal tálald, amíg meleg, mert akkor a legfinomabb!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.