Édes mojo rojo szósz tálkában, körülötte sült paprika darabok

Mojo rojo (édesebb piros)

A mojo rojo a Kanári-szigetek egyik legismertebb gasztronómiai kincse, ahol a paprikás-fokhagymás szószokat hagyományosan halételek és papas arrugadas mellé tálalják. A klasszikus változat erősebb ízű, de az édesebb, piros kaliforniai paprikából készült verzió világszerte egyre népszerűbb. Ez a változat ideális azoknak, akik a lágyabb, barátságosabb ízvilágot részesítik előnyben. Technikai tipp: mindig süsd meg a paprikát, ne használj nyerset, mert az édes íz csak így alakul ki igazán. Az olaj emulziója a mártás selymességének kulcsa, ezért lassan adagold. Képzeld el, ahogy a még langyos mojo rojo illata betölti a konyhát, miközben a pirítós készül a serpenyőben. Egy tökéletes mártás, ami hétvégi reggelik, nyári grillezések vagy akár ajándékként is remek választás.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2 db Piros kaliforniai paprika
3 db Fokhagyma
100 ml Olívaolaj
1 ek. Őrölt édes paprika
0.5 tk. Kömény
2 ek. Ecet (fehérbor)
0.5 tk.
1 tk. Barnacukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A kaliforniai paprikákat helyezd sütőpapíros tepsire, és süsd őket 25 percig, amíg a héjuk megfeketedik és felhólyagosodik.

    A megsült paprika könnyebb hámozásához helyezd a még forró zöldségeket zárható zacskóba 10 percre – a gőz segíti a héj leválását.

    2

    A sült paprikákról húzd le a héjat, távolítsd el a magokat és a szárat. A megtisztított paprikát darabold fel kisebb részekre.

    Ne öblítsd le vízzel a paprikát, mert elveszíti az ízanyagokat – használj papírtörlőt a megtisztításhoz.

    3

    Tedd a sült paprikát, fokhagymát, őrölt paprikát, köményt, ecetet, barnacukrot és sót egy turmixgépbe. Turmixold simára.

    Kóstold meg turmixolás után, és állítsd be az ízeket: ha édesebbet szeretnél, adj még egy kevés barnacukrot.

    4

    Folyamatos keverés közben lassan öntsd hozzá az olívaolajat, amíg selymes állagú szószt kapsz.

    Az olaj fokozatos hozzáadása segít az emulzió létrehozásában – így lesz krémes és stabil a mártás.

    5

    Töltsd a kész mojo rojo-t egy tiszta üvegbe, és hagyd állni legalább 1 órát hűtőszekrényben tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek.

    A szósz íze másnapra még intenzívebb – ideális előre elkészíteni!