Mole rojo csirkehússal, gazdag chili szószban

Mole rojo

A Mole rojo a mexikói konyha egyik legismertebb ételének számít. Az eredete a mexikói középső régiókból származik, ahol a chili és a csokoládé harmonikus kombinációját használják a szósz elkészítésében. Az étel fűszeressége és gazdag ízvilága az évtizedek alatt nemcsak Mexikóban, hanem világszerte is népszerűvé vált.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 10 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 kg Csirke
Hozzávalók a molehoz
2 db Chili pasilla
2 db Chili guajillo
1 db Szárított chili chipotle
1 ek. Szezámmag
1 rúd Fahéj
1 tk. Szegfűszeg
1 ek. Mák
1 tk. Koriander
2 gerezd Fokhagyma
1 db Hagyma
2 db Paradicsom
1 db Chili de arbol
30 g Kakao
1 tk. Bors
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Cukor
500 ml Húsleves alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkét főzd meg a húsleves alaplében, majd szedd le a csontjáról és tartsd melegen.

    A csirkét teljesen átpuhítani fontos, hogy a hús jól belesimuljon a mole szószba.

    2

    A chiliket (pasilla, guajillo, chipotle, de arbol) vágd fel, majd egy serpenyőben, szárazon pirítsd meg őket egy-két percig, hogy intenzívebb legyen az ízük.

    Ne pirítsd túl sokáig a chiliket, mert keserűvé válhatnak. Kb. 1-2 perc elég.

    3

    A fűszereket (fahéj, szegfűszeg, koriander, mák) és a szezámmagot tedd egy serpenyőbe, és pirítsd meg őket szintén szárazon, kb. 2 percig.

    A pirított fűszerek kiadják a legerősebb ízeket, ezért fontos, hogy ne hagyd őket magukra.

    4

    A fokhagymát és a hagymát vágd fel apróra, majd egy serpenyőben pirítsd meg az olívaolajon.

    A fokhagyma és hagyma pörkölésekor ügyelj arra, hogy ne égjenek meg, mert akkor keserű ízt adhatnak.

    5

    A paradicsomot hámozd meg, majd vágd fel és pirítsd a hagymákkal együtt.

    A paradicsom pirítása segít koncentrálni az ízeket, és egy sűrűbb szószt ad a mole-hoz.

    6

    Az összes pirított fűszert, paprikát és paradicsomot tedd egy turmixgépbe, és turmixold simára. Add hozzá a kakaót, a sót, a cukrot, és keverd össze jól.

    A mole szósz sűrűsége függhet a turmixolt anyagoktól. Ha szükséges, adj hozzá egy kis húslevest, hogy lazítsd.

    7

    Tedd a kész mole szószt egy serpenyőbe, és főzd alacsony lángon még 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Főzés közben figyeld, hogy a mole ne égjen le. Ha túl sűrűvé válik, adj hozzá egy kevés húslevest.

    8

    A főtt csirkehúst tedd a mole szószba, és jól keverd össze. Főzd még 10 percig, hogy a csirke átvegye a szósz ízét.

    A csirke szétválhat a mole szósztól, ezért keverd időnként, hogy minden falat finom legyen.

    9

    Tálald a mole rojót melegen, és fogyaszd tortillával vagy rizssel.

    A mole rojót legjobban friss kukoricalepénnyel vagy rizses körettel tálalhatod.