Moqueca pálmaolajjal, hal és rák gazdag kókusztejes mártásban, korianderrel megszórva

Moqueca pálmaolajjal

A Moqueca Brazília egyik legikonikusabb tengeri ételének számít, melynek gyökerei egészen az afro-brazil konyháig, főként Bahia államáig vezethetők vissza. A tradicionális változat – Moqueca Baiana – titka a dendê, azaz pálmaolaj, mely jellegzetes narancssárga színt és mély, földes ízt ad az ételnek. A kókusztej krémessé teszi az alapot, míg a friss koriander, chili és lime élénk karaktert kölcsönöz neki. Technikai szempontból a rétegzett főzési technika lényege, hogy a hal és a zöldségek saját levükben párolódnak, így intenzívebb íz alakul ki. Érzelmi oldalról nézve a moqueca több mint étel: közös családi ünnepek, tengerparti hétvégék és a bahiai kultúra esszenciája egy tálban. Tökéletes választás egy nyári ebédhez vagy egzotikus vacsorához. Tipp: a friss koriandert mindig csak a végén add hozzá, hogy megőrizze aromáját és ne főjön el.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Fehér hal (pl. tőkehal, sügér)
300 g Tigrisrák, megtisztítva
1 db Lila hagyma
2 db Paradicsom
1 db Kaliforniai paprika
3 gerezd Fokhagyma
400 ml Kókusztej
2 ek. Pálmaolaj (dendê olaj)
1 csokor Friss koriander
1 db Lime
1 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors
0.5 tk. Chili (friss vagy pehely)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat és a rákot locsold meg lime levével, sózd, borsozd, és hagyd állni 15 percet pácolódni. Közben szeleteld fel a hagymát, paradicsomot és paprikát vékony csíkokra.

    A lime segít a hal fehérítésében és frissítésében – ne hagyd túl sokáig állni, mert a sav megfőzheti.

    2

    Egy nagy lábas aljára rétegezd a zöldségeket: hagyma, paprika, paradicsom, majd a pácolt hal és rák. Ismételd, amíg minden alapanyag bekerül.

    Ne keverd, csak rétegezd – így a hal szeletek nem törnek össze a főzés során.

    3

    Szórd rá a zúzott fokhagymát, chilit, majd öntsd fel a kókusztejjel. Fedd le, és főzd közepes lángon 20-25 percig, amíg a hal átfő, de nem esik szét.

    Ne forrald hevesen – a gyöngyöző főzés biztosítja, hogy a tenger gyümölcsei omlósak maradjanak.

    4

    Az utolsó 5 percben add hozzá a pálmaolajat, és óvatosan forgasd bele. Ez adja meg az autentikus színt és ízt.

    A pálmaolajat ne hevítsd külön – közvetlenül a főzés végén add hozzá, hogy ne veszítse el jellegzetes aromáját.

    5

    Tálaláskor szórd meg friss, aprított korianderrel. Melegen kínáld főtt rizzsel vagy farofával (pirított maniókaliszttel).

    Tálalás előtt cseppents rá egy kevés lime-ot – kiemeli a pálmaolaj mély ízét.