Mozzarellás-fokhagymás empanada tálalva

Mozzarellás-fokhagymás empanada

A sajtos empanada különféle változatai Dél-Európában és Latin-Amerikában egyaránt népszerűek. A mozzarella sajt a mediterrán térségből származik, míg az empanada tészta a spanyol konyha kedvelt batyus fogása. Ez az étel a modern konyhákban egyesíti a két kultúrát, ahol a fokhagyma intenzív íze remekül kiegészíti az olvadt sajt krémességét. Ahogy a mozzarella megolvad, az illata azonnal meghozza az étvágyat, és a konyhát belengi a mediterrán hangulat. A titok a tészta megfelelő lezárásában rejlik: ha nem nyomod le alaposan, a töltelék kiszökhet sütés közben. Tipp: a petrezselymet akár friss bazsalikommal is helyettesítheted az extra aromáért. Ez az empanada tökéletes választás egy laza hétvégi vacsorához vagy vendégváró fogásként is, akár egy pohár vörösbor kíséretében.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Leveles tészta
200 g Mozzarella sajt
3 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
1 ek. Petrezselyem
0.5 tk.
0.25 tk. Bors
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A mozzarellát reszeld le vagy vágd apró darabokra. A fokhagymát hámozd meg és zúzd össze vagy reszeld le finomra. Tipp: a friss fokhagyma intenzívebb ízt ad, mint a por formájú.

    A mozzarella helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például cheddar vagy gouda sajtot.

    2

    Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet, egy csipet sót és borsot. Ez lesz az ízesítő keverék, amit a sajt mellé adunk. A petrezselyem frissességet ad a tölteléknek.

    A petrezselyem helyett használhatsz más friss fűszernövényt is, például bazsalikomot vagy oregánót.

    3

    Add a keveréket a lereszelt mozzarellához, és jól dolgozd össze, hogy a fűszerek mindenhová eljussanak. Ez lesz a tölteléked, amit ajánlott hűtőbe tenni 10 percre, hogy a sajt ne olvadjon meg már a töltés közben.

    Ha nincs időd hűteni, a tölteléket nagyon gyorsan kell a tésztába tölteni.

    4

    A sütőt melegítsd elő 200°C-ra. A leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle 10-12 cm átmérőjű korongokat. Tipp: a tészta ne legyen túl vékony, különben kiszakadhat a töltéstől.

    Használhatsz készen kapható leveles tésztát is, ezzel időt spórolhatsz.

    5

    Minden korong közepére helyezz 1 evőkanál tölteléket. Hajtsd félbe a tésztát, és a széleit nyomd le egy villa segítségével, hogy jól záródjon, és sütés közben ne folyjon ki a sajt.

    A tészta széleit tojással is megkenheted, hogy jobban összetapadjanak.

    6

    Helyezd az empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljön. Süsd 20-25 percig, amíg a tészta ropogós és színes lesz.

    A tetejüket megszórhatod szezámmaggal vagy mákkal is.