MozzarellĂĄs-fokhagymĂĄs empanada tĂĄlalva

MozzarellĂĄs-fokhagymĂĄs empanada

A sajtos empanada kĂŒlönfĂ©le vĂĄltozatai DĂ©l-EurĂłpĂĄban Ă©s Latin-AmerikĂĄban egyarĂĄnt nĂ©pszerƱek. A mozzarella sajt a mediterrĂĄn tĂ©rsĂ©gbƑl szĂĄrmazik, mĂ­g az empanada tĂ©szta a spanyol konyha kedvelt batyus fogĂĄsa. Ez az Ă©tel a modern konyhĂĄkban egyesĂ­ti a kĂ©t kultĂșrĂĄt, ahol a fokhagyma intenzĂ­v Ă­ze remekĂŒl kiegĂ©szĂ­ti az olvadt sajt krĂ©messĂ©gĂ©t. Ahogy a mozzarella megolvad, az illata azonnal meghozza az Ă©tvĂĄgyat, Ă©s a konyhĂĄt belengi a mediterrĂĄn hangulat. A titok a tĂ©szta megfelelƑ lezĂĄrĂĄsĂĄban rejlik: ha nem nyomod le alaposan, a töltelĂ©k kiszökhet sĂŒtĂ©s közben. Tipp: a petrezselymet akĂĄr friss bazsalikommal is helyettesĂ­theted az extra aromĂĄĂ©rt. Ez az empanada tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs egy laza hĂ©tvĂ©gi vacsorĂĄhoz vagy vendĂ©gvĂĄrĂł fogĂĄskĂ©nt is, akĂĄr egy pohĂĄr vörösbor kĂ­sĂ©retĂ©ben.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Leveles tĂ©szta
⭕ 200 g Mozzarella sajt
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 1 ek. Petrezselyem
⭕ 0.5 tk. Só
⭕ 0.25 tk. Bors
⭕ 1 db Tojás

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A mozzarellĂĄt reszeld le vagy vĂĄgd aprĂł darabokra. A fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s zĂșzd össze vagy reszeld le finomra. Tipp: a friss fokhagyma intenzĂ­vebb Ă­zt ad, mint a por formĂĄjĂș.

    A mozzarella helyett hasznålhatsz mås, jól olvadó sajtot is, példåul cheddar vagy gouda sajtot.

    2

    Egy kis tĂĄlban keverd össze az olĂ­vaolajat, a zĂșzott fokhagymĂĄt, az aprĂ­tott petrezselymet, egy csipet sĂłt Ă©s borsot. Ez lesz az Ă­zesĂ­tƑ keverĂ©k, amit a sajt mellĂ© adunk. A petrezselyem frissessĂ©get ad a töltelĂ©knek.

    A petrezselyem helyett hasznålhatsz mås friss fƱszernövényt is, példåul bazsalikomot vagy oregånót.

    3

    Add a keverĂ©ket a lereszelt mozzarellĂĄhoz, Ă©s jĂłl dolgozd össze, hogy a fƱszerek mindenhovĂĄ eljussanak. Ez lesz a töltelĂ©ked, amit ajĂĄnlott hƱtƑbe tenni 10 percre, hogy a sajt ne olvadjon meg mĂĄr a töltĂ©s közben.

    Ha nincs idƑd hƱteni, a töltelĂ©ket nagyon gyorsan kell a tĂ©sztĂĄba tölteni.

    4

    A sĂŒtƑt melegĂ­tsd elƑ 200°C-ra. A leveles tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki kb. 3 mm vastagra, Ă©s szaggass belƑle 10-12 cm ĂĄtmĂ©rƑjƱ korongokat. Tipp: a tĂ©szta ne legyen tĂșl vĂ©kony, kĂŒlönben kiszakadhat a töltĂ©stƑl.

    HasznĂĄlhatsz kĂ©szen kaphatĂł leveles tĂ©sztĂĄt is, ezzel idƑt spĂłrolhatsz.

    5

    Minden korong közepĂ©re helyezz 1 evƑkanĂĄl töltelĂ©ket. Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztĂĄt, Ă©s a szĂ©leit nyomd le egy villa segĂ­tsĂ©gĂ©vel, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjon, Ă©s sĂŒtĂ©s közben ne folyjon ki a sajt.

    A tészta széleit tojåssal is megkenheted, hogy jobban összetapadjanak.

    6

    Helyezd az empanadĂĄkat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire. A tetejĂŒket kend meg felvert tojĂĄssal, hogy szĂ©p aranybarnĂĄra sĂŒljön. SĂŒsd 20-25 percig, amĂ­g a tĂ©szta ropogĂłs Ă©s szĂ­nes lesz.

    A tetejĂŒket megszĂłrhatod szezĂĄmmaggal vagy mĂĄkkal is.