Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő nem járt le, különben a tészta nem fog megkelni.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt. A vaj legyen olvasztott, de ne forró.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A dagasztás fontos lépés, mert a glutén kialakulása biztosítja a fánk megfelelő szerkezetét.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a tésztát a sütőbe, alacsony hőfokon (kb. 50°C).
Közben készítsd el a tölteléket: forrósítsd fel a tejszínt, majd add hozzá az apróra vágott étcsokoládét. Keverd simára, majd add hozzá a kakaóport, és hagyd hűlni.
A tejszínt ne forrald, csak forrósítsd. A csokoládét apróra vágd, hogy könnyebben elolvadjon.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert akkor a töltelék kifolyhat sütés közben.
Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag csokoládékrémet, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék bent maradjon sütés közben.
A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Használhatsz villát is a lezáráshoz.
A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a fánkok még könnyebbek és levegősebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha nincs hőmérőd, a fánkteszt jó módszer a hőmérséklet ellenőrzésére.
Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Fontos, hogy az olaj hőmérséklete megfelelő legyen. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, kívül megégnek, belül pedig nyers maradnak.
A kész fánkok tetejét porcukorral és összetört Oreo keksszel hintsd meg, hogy extra csokoládés ízt kapjanak.
A díszítéshez használhatsz más kekszeket vagy csokoládéforgácsot is, ízlés szerint.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.