Munkringlor hagyomĂĄnyos skandinĂĄv fĂĄnk tĂĄlalva

Munkringlor

A Munkringlor egy hagyomĂĄnyos skandinĂĄv fĂĄnk, amelyet hosszĂș Ă©vek Ăłta kĂ©szĂ­tenek a rĂ©giĂł kĂŒlönbözƑ orszĂĄgaiban. Az egyszerƱ, mĂ©gis kĂŒlönleges sĂŒtemĂ©ny kĂ­vĂŒl enyhĂ©n ropogĂłs, belĂŒl pedig puha Ă©s könnyed. Gyakran tĂĄlaljĂĄk porcukorral megszĂłrva, vagy kĂŒlönfĂ©le mĂĄrtogatĂłsokkal, pĂ©ldĂĄul lekvĂĄrral vagy vanĂ­liĂĄs krĂ©mmel. Ez a recept egy autentikus Ă©s könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ vĂĄltozat, amely garantĂĄltan elhozza a skandinĂĄv konyha Ă­zvilĂĄgĂĄt az otthonodba!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 250 g BĂșzaliszt
⭕ 2 db Tojás
⭕ 50 g Cukor
⭕ 100 ml Tej
⭕ 5 g SĂŒtƑpor
⭕ 50 g Vaj
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 tk. Vanília kivonat
⭕ 500 ml NövĂ©nyi olaj (sĂŒtĂ©shez)
⭕ 50 g Porcukor (szóráshoz)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tĂĄlban keverd össze a lisztet, sĂŒtƑport Ă©s a sĂłt.

    A sĂŒtƑport Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni a liszttel egyĂŒtt, hogy ne maradjanak benne csomĂłk.

    2

    Egy måsik edényben verd fel a tojåsokat a cukorral, majd add hozzå a tejet, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot.

    A tojåst és a cukrot addig verd, amíg a keverék vilågos és habos nem lesz, így a fånkok könnyebbek lesznek.

    3

    Fokozatosan adagold a szåraz hozzåvalókat a nedves keverékhez, és dolgozd össze sima, homogén tésztåvå.

    Ne keverd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, mert akkor kemĂ©nyek lehetnek a fĂĄnkok. Csak addig keverd, amĂ­g a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłk Ă©ppen el nem keverednek.

    4

    Takard le a tĂ©sztĂĄt, Ă©s hagyd pihenni 30 percig, hogy a sĂŒtƑpor kifejtse hatĂĄsĂĄt.

    A pihentetés alatt a tészta lazåbb lesz, és könnyebb lesz vele dolgozni.

    5

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt kb. 1 cm vastagsĂĄgĂșra, majd egy fĂĄnkszaggatĂłval vagy pohĂĄrral vĂĄgj ki belƑle köröket.

    A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert akkor a fĂĄnkok kiszĂĄradhatnak sĂŒtĂ©s közben. A kiszaggatott tĂ©sztamaradĂ©kot Ășjra összegyĂșrhatod Ă©s kinyĂșjthatod.

    6

    Egy mĂ©ly serpenyƑben forrĂłsĂ­tsd fel az olajat közepesen magas hƑmĂ©rsĂ©kletre.

    Az olaj hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t ellenƑrizheted egy kis tĂ©sztadarabbal. Ha a tĂ©szta azonnal feljön Ă©s buborĂ©kok kĂ©pzƑdnek körĂŒlötte, akkor az olaj elĂ©g forrĂł.

    7

    SĂŒsd a tĂ©sztaköröket aranybarnĂĄra, oldalankĂ©nt kb. 2-3 percig, folyamatosan figyelve, hogy ne Ă©gjenek meg.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok fĂĄnkot egyszerre a serpenyƑbe, mert az olaj hƑmĂ©rsĂ©klete lecsökkenhet, Ă©s a fĂĄnkok megszĂ­vhatjĂĄk magukat olajjal.

    8

    Szedd ki a megsĂŒlt fĂĄnkokat papĂ­rtörlƑre, hogy a felesleges olajat leitassa.

    A papĂ­rtörlƑ segĂ­t eltĂĄvolĂ­tani a felesleges olajat, Ă­gy a fĂĄnkok kevĂ©sbĂ© lesznek zsĂ­rosak.

    9

    Még melegen szórd meg a fånkokat porcukorral, és tålald frissen.

    A meleg fĂĄnkokra jobban tapad a porcukor. KĂ­nĂĄlhatsz mellĂ©jĂŒk lekvĂĄrt, csokolĂĄdéöntetet vagy tejszĂ­nhabot is.