Autentikus indiai naan kenyér

Naan

A naan az egyik legismertebb indiai kenyér, amelyet hagyományosan tandoori kemencében sütnek. Ez a puha, rugalmas és enyhén ropogós kenyér tökéletes kísérője a currynek, dhalnak vagy más fűszeres ételeknek. A modern konyhákban serpenyőben is könnyen elkészíthető, így otthon is élvezheted az autentikus indiai ízeket. Ha szereted a fokhagymás naan-t, egyszerűen kenj rá olvasztott vajat és fokhagymát a sütés után!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
100 g Joghurt
100 ml Meleg víz
5 g Szárított élesztő
1 tk. Cukor
1 tk.
10 ml Olívaolaj
20 g Olvasztott vaj (opcionális)
2 gerezd Fokhagyma (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze az élesztőt a cukorral és a meleg vízzel, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A kézmeleg hőmérséklet az ideális.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a joghurtot és az olívaolajat.

    A joghurt legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben elegyedjen a többi hozzávalóval.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket, majd gyúrd össze, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapsz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés vizet.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.

    5

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.

    A golyókat takard le konyharuhával, hogy ne száradjanak ki, amíg a többit formázod.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki mindegyiket vékony, ovális alakú lapokká.

    A tésztát vékonyra nyújtsd, hogy a naan puha és könnyű legyen.

    7

    Egy forró serpenyőt hevíts fel, majd helyezd bele az első naan tésztát.

    A serpenyő legyen nagyon forró, hogy a naan gyorsan megsüljön és ne száradjon ki.

    8

    Süsd 1-2 percig az egyik oldalán, majd fordítsd meg, és süsd további 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg.

    Ha a serpenyőd nem elég forró, a naan kemény lesz. Ha túl forró, megég.

    9

    Ha fokhagymás naan-t szeretnél, kend meg az elkészült naanokat olvasztott vajjal és reszelt fokhagymával.

    A fokhagymás vajjal való megkenés után tehetsz rá friss koriandert is.

    10

    Tálald azonnal curryvel, mártásokkal vagy kedvenc indiai ételeiddel.

    A naanokat tálalásig tartsd melegen, például egy konyharuhával letakarva.