Nankhatai pisztáciával – aranyszínű omlós kekszek vágott pisztáciával megszórva, tálalva

Nankhatai pisztáciával

A nankhatai India egyik legnépszerűbb édessége, amely a mogul uralkodók korából származik, és eredetileg a perzsa és indiai konyha fúziójából jött létre. A \'nankhatai\' név a perzsa „naan” (kenyér) és „khatai” (keksz) szavakból ered. Ez az édes, omlós keksz több száz éve része az indiai ünnepeknek, különösen Diwali és Eid idején. Technikai tanács: A tökéletes nankhatai titka a vaj minőségében és a lisztek megfelelő arányában rejlik – a csicseriborsóliszt karakteres, enyhén diós ízt ad a tésztának. Amikor a kekszek sülnek, a kardamom és vaj illata betölti a konyhát, igazi ünnepi hangulatot árasztva. A pisztácia nemcsak dekoratív, hanem kellemes ropogós textúrát is biztosít, így ez az édesség kiváló vendégváró, vagy különleges teaidő kísérője lehet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 16
150 g Finomliszt
50 g Gram liszt (csicseriborsóliszt)
30 g Búzadara
100 g Porcukor
120 g Szobahőmérsékletű vaj
0.5 tk. Őrölt kardamom
0.5 tk. Sütőpor
1 csipet
30 g Pisztácia (durvára vágva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, gram lisztet, búzadarát, sütőport, sót és az őrölt kardamomot. Tedd félre.

    A száraz összetevők előzetes összekeverése biztosítja az egyenletes sütési eredményt.

    2

    Egy másik tálban keverd habosra a szobahőmérsékletű vajat a porcukorral, amíg világos és krémes nem lesz.

    Használj kézi mixer vagy robotgép lapátfejet a levegősebb állagért.

    3

    Fokozatosan add a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez, és gyúrd össze, míg puha, formázható tésztát nem kapsz.

    Ha a tészta túl morzsálódik, adj hozzá 1-2 teáskanál tejet vagy olvasztott vajat.

    4

    Formálj kis golyókat a tésztából, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Lapítsd el kissé a tetejüket, majd szórj rájuk vágott pisztáciát, finoman belenyomva.

    A kekszek között hagyj helyet, mert enyhén szétterülnek sütés közben.

    5

    Tedd a tepsit hűtőbe 15 percre, majd süsd a kekszeket előmelegített sütőben 170°C-on 15–18 percig, míg alul enyhén megpirulnak.

    A kekszek színe világos marad – ne süsd túl, csak az alja barnuljon!

    6

    Hagyd a nankhataikat 5 percig a tepsin pihenni, majd tedd át őket rácsra teljesen kihűlni.

    Frissen ropogós, de hűlés után válik igazán omlóssá – akkor a legfinomabb!