Nankhatai omlós keksz szárított rózsaszirmokkal díszítve, világos tányéron

Nankhatai rózsaszirmokkal

A nankhatai Észak-Indiából származik, ahol a mogul uralkodók udvari cukrászai alkották meg a ghee-vel készült omlós kekszeket. Eredetileg pékségekben sütötték, mára otthoni édességgé vált. A rózsaszirom hozzáadása egy perzsa hatás, amely a nankhatai-t elegánssá és ünnepivé teszi. Technikai tipp: fontos, hogy ne vajjal, hanem ghee-vel készítsd, mert ez adja meg az autentikus ízt és omlós textúrát. Ahogy a sütőből előkerülnek a kekszek, a kardamom és rózsa illata betölti az egész konyhát – igazi keleti hangulatot varázsol. Ideális vendégváró desszertként, vagy akár ajándékba is. Ha különlegesebbé szeretnéd tenni, egy-egy pisztáciadarabbal vagy zöld kardamomhéjjal is díszítheted a közepét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
200 g Finomliszt
50 g Csicseriborsóliszt
50 g Búzadara
100 g Porcukor
150 g Ghee (tisztított vaj)
0.5 tk. Sütőpor
0.5 tk. Kardamom
1 csipet
2 ek. Szárított rózsaszirom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a finomlisztet, csicseriborsólisztet, búzadarát, sütőport, sót és őrölt kardamomot. Keverd el alaposan, hogy a száraz hozzávalók egyenletesen eloszoljanak.

    Szitáld át a liszteket, hogy a keksz könnyedebb állagú legyen.

    2

    Add hozzá a porcukrot és a ghee-t. Fakanállal vagy kézzel gyúrd össze a tésztát, míg puha, kissé morzsalékos, de formázható állagot kapsz.

    Ha túl száraz, adj hozzá még egy evőkanál ghee-t; ha túl lágy, kevés búzadarát szórhatsz hozzá.

    3

    Formázz diónyi golyókat a tésztából, enyhén lapítsd le őket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejükre szórj néhány rózsaszirmot óvatosan, kicsit nyomd bele.

    Ügyelj arra, hogy a rózsaszirmok ne égjenek meg – csak enyhén nyomd a felületbe, ne mélyre.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra. Süsd a kekszeket 15–18 percig, amíg az aljuk enyhén aranybarna lesz. A tetejüknek világosnak kell maradnia.

    Ne süsd túl – a nankhatai állaga omlós marad, ha nem szárítod ki.

    5

    Hagyd teljesen kihűlni a sütiket a tepsin, majd tárold légmentesen zárható dobozban. Frissen a legfinomabb, de pár napig eláll.

    Ha teljesen kihűlnek, még omlósabbak lesznek – ne mozgasd melegen, mert törnek.