Narancsos chili szósz tálalva

Narancsos chili szósz

A narancsos chili szósz az ázsiai konyhában népszerű, hiszen a citrusos frissességet ötvözi a csípős chili intenzív ízével. Különösen jól illik sült csirkéhez, grillezett húsokhoz és wok ételekhez. Az édes-savanykás chili szószok Kínából és Thaiföldről származnak, ahol hagyományosan rizsételek és tavaszi tekercsek mellé tálalják. Egy hideg téli estén egy tál meleg pirított zöldséges rizsre öntve, vagy sült csirke bevonataként igazán különleges élményt nyújt. Ha még intenzívebb ízeket szeretnél, adj hozzá extra chili pelyhet vagy egy kevés friss lime levet.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 7 perc
Teljes 17 perc
110 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
150 ml Frissen facsart narancslé
1 tk. Narancshéj (reszelt)
1 tk. Chilipehely
40 g Méz
30 ml Rizsecet
50 ml Szójaszósz
2 gerezd Fokhagyma
10 g Gyömbér
5 g Keményítő
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A narancsot facsard ki, majd reszeld le a héját. A fokhagymát és a gyömbért hámozd meg, majd aprítsd finomra.

    A narancs héját alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled. A gyömbért érdemes nagyon apróra vágni, hogy ne legyen túl erőteljes az íze.

    2

    Egy közepes méretű lábosban keverd össze a narancslevet, a rizsecetet, a szójaszószt és a mézet.

    Használj jó minőségű rizsecetet és szójaszószt a legjobb íz érdekében.

    3

    Add hozzá a reszelt narancshéjat, az aprított fokhagymát, a gyömbért és a chili pelyhet, majd keverd alaposan össze.

    A chili pehely mennyiségét a kívánt csípősség függvényében állítsd be. Kezdd kevesebbel, és kóstold meg, mielőtt többet adnál hozzá.

    4

    Egy kis tálban keverd össze a keményítőt és a vizet, hogy sima elegyet kapj, amely segít majd besűríteni a szószt.

    Fontos, hogy a keményítőt hideg vízzel keverd el, különben csomós lesz.

    5

    Öntsd a keményítős keveréket a lábosba, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüld a csomósodást.

    A keményítőt lassan, folyamatos keverés mellett öntsd a szószba, hogy elkerüld a csomósodást.

    6

    Közepes lángon főzd a szószt 5-7 percig, amíg besűrűsödik és fényes állagot kap.

    Ne hagyd felügyelet nélkül a szószt, mert könnyen leéghet.

    7

    Vedd le a tűzről, hagyd kicsit hűlni, majd használd pácoláshoz, öntetként vagy mártásként húsokhoz és zöldségekhez.

    A szószt légmentesen záródó edényben tárold a hűtőben.