Narancsos fahéjas fagylalt friss narancsszeletekkel tálalva

Narancsos fahéjas fagylalt

A narancs és fahéj kombinációja az egyik legklasszikusabb és legmeghittebb ízpárosítás. A mediterrán és közel-keleti konyhában évszázadok óta használják ezt az ízkombinációt édességek és meleg italok készítésére. Ez a házi fagylalt a friss narancs citrusos aromáját és a fahéj meleg, fűszeres jellegét ötvözi egy krémes desszertben, amely tökéletes választás lehet akár télen, akár nyáron. Ha egy igazán illatos, különleges fagylaltot keresel, ezt mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 ml Narancslé
1 db Narancshéj
300 ml Tejszín
200 ml Tej
80 g Kristálycukor
40 g Méz
1 tk. Fahéj
5 ml Vanília kivonat
3 db Tojássárgája
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A narancs héját reszeld le, majd facsard ki a levét, és tedd félre.

    A narancs héját csak a színes részét reszeld le, a fehér rész keserű lehet.

    2

    Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, tejszínt, cukrot, mézet és a fahéjat. Melegítsd alacsony hőfokon, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    A fahéjat egészben is bele teheted, majd a végén eltávolíthatod, ha erőteljesebb ízt szeretnél.

    3

    Add hozzá a reszelt narancshéjat, és hagyd néhány percig állni, hogy az ízek összeérjenek.

    Ez a lépés segít a narancs ízének jobban kioldódni a tejes keverékben.

    4

    Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat, majd fokozatosan adj hozzá egy kevés forró tejes keveréket, hogy temperáld a tojásokat.

    A temperálás elengedhetetlen a tojások kicsapódásának elkerülése érdekében.

    5

    A temperált tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc).

    A keverék akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját. Ne forrald, mert a tojások kicsapódhatnak.

    6

    Vedd le a tűzről, add hozzá a vanília kivonatot és a narancslevet, majd hagyd teljesen kihűlni.

    A narancslevet csak a tűzről levéve add hozzá, hogy megőrizze a friss ízét.

    7

    Öntsd a fagylaltalapot egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.

    A fagylaltgép használata előtt érdemes a fagyasztótálat legalább 24 órára a fagyasztóba tenni.

    8

    Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását.

    A gyakori átkeverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását, így a fagylalt krémesebb lesz.

    9

    Amikor a fagylalt teljesen megszilárdult (kb. 4-5 óra fagyasztás után), tálald friss narancsszeletekkel és egy kevés őrölt fahéjjal megszórva.

    A tálalás előtt hagyd a fagylaltot pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen.