Narancsos-marcipános Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Narancsos-marcipános Stollen

A Stollen eredete egészen a középkori Drezdáig vezethető vissza, ahol eredetileg egy szerény, élesztős kenyér volt, amelyet vallási böjt idején készítettek. Az évszázadok során gazdagabb, vajas és édes változata alakult ki, amely mára Németország ikonikus karácsonyi süteményévé vált. A marcipános változat különösen Bajorországban vált kedveltté. A narancsos-marcipános Stollen nemcsak a hagyományokat tiszteli, hanem modern ízekkel is gazdagítja azt. A kandírozott narancs és a friss narancshéj felfrissíti a klasszikus receptet, míg a marcipán gazdag, krémes belsőt ad neki. Ez a változat tökéletes választás ünnepi ajándéknak is, hiszen napokig puha és illatos marad. Ahogy a kandírozott narancs illata átjárja a sütőt, azonnal ünnepi hangulatba kerülünk – minden szelet egy karácsonyi emlék, amit jó megosztani szeretteinkkel.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
1 db Friss narancshéj
150 g Marcipánmassza
200 ml Tej
25 g Élesztő
100 g Cukor
150 g Vaj
1 csipet
80 g Kandírozott narancshéj
100 g Mazsola
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Ez elindítja az élesztőgombák működését, így a tészta könnyű és levegős lesz.

    Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl forró volt. Próbáld újra friss élesztővel.

    2

    A lisztet szitáld át egy nagy tálba, majd keverd bele a sót és a maradék cukrot. Add hozzá az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.

    A só fontos a tészta ízéhez és az élesztő működésének szabályozásához.

    3

    Reszeld bele a friss narancshéjat, majd keverd hozzá a mazsolát és a kandírozott narancshéjat. Tipp: A mazsolát érdemes előtte meleg vízben beáztatni, hogy puhább legyen.

    A kandírozott narancshéj helyett használhatsz kandírozott citromhéjat is.

    4

    Gyúrd a tésztát addig, míg rugalmas és egységes állagú nem lesz. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe kézzel. Takarj le egy konyharuhával és keleszd meleg helyen 1 órán át.

    Ha a tészta nagyon ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a stollen tésztájának puhának kell lennie.

    5

    Közben a marcipánmasszát formázd hosszúkás henger alakúra. Miután megkelt a tészta, nyújtsd ki téglalap formájúra, helyezd bele a marcipánt, majd hajtsd be a két oldalát, hogy a marcipán a közepébe kerüljön.

    A marcipánt érdemes hűtőben tartani, hogy könnyebben formázható legyen.

    6

    Formázd meg a klasszikus stollen alakot: enyhén félbehajtva úgy, hogy a teteje aszimmetrikus legyen. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A stollen formázásánál figyelj, hogy a marcipán teljesen be legyen fedve a tésztával, különben sütés közben kifolyhat.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna lesz. Tipp: Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával a sütés második felében.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá. Ha a belseje még nyers, de a teteje már barnul, vedd lejjebb a hőfokot.

    8

    Amint kivetted a sütőből, még forrón kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg vastagon porcukorral. Ez nemcsak díszít, hanem segít a süteményt frissebbé tartani.

    A vajat alaposan kend el a stollen tetején, hogy a porcukor jól rátapadjon.