Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Ez elindítja az élesztőgombák működését, így a tészta könnyű és levegős lesz.
Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl forró volt. Próbáld újra friss élesztővel.
A lisztet szitáld át egy nagy tálba, majd keverd bele a sót és a maradék cukrot. Add hozzá az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet, majd kezdd el összedolgozni a tésztát.
A só fontos a tészta ízéhez és az élesztő működésének szabályozásához.
Reszeld bele a friss narancshéjat, majd keverd hozzá a mazsolát és a kandírozott narancshéjat. Tipp: A mazsolát érdemes előtte meleg vízben beáztatni, hogy puhább legyen.
A kandírozott narancshéj helyett használhatsz kandírozott citromhéjat is.
Gyúrd a tésztát addig, míg rugalmas és egységes állagú nem lesz. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe kézzel. Takarj le egy konyharuhával és keleszd meleg helyen 1 órán át.
Ha a tészta nagyon ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a stollen tésztájának puhának kell lennie.
Közben a marcipánmasszát formázd hosszúkás henger alakúra. Miután megkelt a tészta, nyújtsd ki téglalap formájúra, helyezd bele a marcipánt, majd hajtsd be a két oldalát, hogy a marcipán a közepébe kerüljön.
A marcipánt érdemes hűtőben tartani, hogy könnyebben formázható legyen.
Formázd meg a klasszikus stollen alakot: enyhén félbehajtva úgy, hogy a teteje aszimmetrikus legyen. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A stollen formázásánál figyelj, hogy a marcipán teljesen be legyen fedve a tésztával, különben sütés közben kifolyhat.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna lesz. Tipp: Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával a sütés második felében.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá. Ha a belseje még nyers, de a teteje már barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Amint kivetted a sütőből, még forrón kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg vastagon porcukorral. Ez nemcsak díszít, hanem segít a süteményt frissebbé tartani.
A vajat alaposan kend el a stollen tetején, hogy a porcukor jól rátapadjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.