Narancsos túrós pogácsa tálalva

Narancsos túrós pogácsa

A narancsos túrós pogácsa egy igazán különleges sütemény, amely a citrusos frissességet és a túró omlós textúráját ötvözi. A túró nemcsak gazdagítja a tésztát, hanem extra puhaságot is kölcsönöz neki, míg a narancshéj és a frissen facsart narancslé kellemesen üdítő ízt ad. Ez a pogácsa tökéletes reggelire, uzsonnára vagy vendégvárónak, hiszen az egyszerű elkészítés ellenére igazán egyedi ízvilágot kínál. Egy csésze forró tea vagy kávé mellé kiváló választás!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Vaj
250 g Túró
80 g Kristálycukor
1 db Tojás
100 g Tejföl
1 cs. Sütőpor
1 csipet
2 tk. Narancshéj (reszelt)
50 ml Narancslé (frissen facsart)
30 g Porcukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A túrót villával törd össze egy tálban, majd keverd hozzá a frissen facsart narancslevet és a reszelt narancshéjat.

    A túró legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben elkeveredik a narancslével.

    2

    A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd keverd hozzá a sütőport és a sót.

    A szitálás segít, hogy a liszt levegősebb legyen, és a pogácsák könnyebbek legyenek.

    3

    A hideg vajat kockázd fel, és morzsold el a lisztes keverékben, amíg morzsalékos állagot nem kapsz.

    A vaj legyen jéghideg, hogy ne olvadjon meg a morzsolás közben. A morzsolás gyorsabb, ha késes robotgépet használsz.

    4

    Add hozzá a kristálycukrot, a tejfölt és a tojást, majd kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A tejföl és a tojás legyen hideg, hogy a tészta ne melegedjen fel túlságosan.

    5

    Gyúrás közben dolgozd bele a narancsos túrókeveréket, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    A túrókeveréket óvatosan dolgozd bele, hogy ne szakadjon szét a tészta.

    6

    A tésztát takard le egy konyharuhával, és pihentesd hűtőben kb. 30 percig, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    A pihentetés alatt a vaj megdermed, és a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    7

    Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagra, majd szaggass belőle pogácsákat.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a pogácsák kemények lesznek.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg felvert tojással a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojással való megkenés előtt a pogácsák tetejét bevagdoshatod, így szebb lesz a kinézetük.

    9

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a pogácsákra, hogy ne égjenek meg.

    10

    Hagyd kihűlni, majd tálalás előtt porcukorral megszórhatod a pogácsákat.

    A porcukorral való megszórás opcionális, de szebbé és édesebbé teszi a pogácsákat.