A vajat olvaszd meg egy közepes méretű lábasban, majd pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
A hagymát és fokhagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjenek meg, mert keserű ízt adhatnak a mártásnak.
Add hozzá a lisztet, és keverd addig, amíg világos aranybarna nem lesz.
A lisztet folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon össze. A világos aranybarna szín elérése kulcsfontosságú a mártás ízéhez és állagához (ez a roux).
Öntsd hozzá a barna sört, és keverd simára a keveréket.
A sört lassan, fokozatosan öntsd hozzá, miközben folyamatosan kevered, hogy elkerüld a csomósodást. Ha mégis csomós lenne, használj habverőt.
Add hozzá a marha alaplét, a mustárt, a barnacukrot, sót és borsot.
A marha alaplé lehet házi vagy bolti, de a jó minőségű alaplé sokat dob a mártás ízén. Kóstold meg a mártást főzés közben, és ízlés szerint igazítsd a fűszerezést.
Főzd közepes lángon 10-15 percig, amíg a mártás besűrűsödik.
A mártást időnként keverd meg, hogy ne égjen le. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés alaplevet vagy sört. Ha túl híg, főzd tovább.
Tálald sült húsok, burgonyapüré vagy friss kenyér mellé.
A mártást tálalás előtt kóstold meg még egyszer, és ha szükséges, igazítsd a fűszerezést. Friss petrezselyemmel is megszórhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.